Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ ΜΕ 76 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Με φορτωμένη ημερήσια διάταξη συνεδρίασε την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πλατέος. Τα περισσότερα από τα 76 συνολικά θέματα της συνεδρίασης αφορούσαν ορισμούς μελών σε επιτροπές και εγκρίσεις ή παρατάσεις εκτέλεσης δημοτικών έργων. Αυτά που συζητήθηκαν εκτενέστερα ήταν η διατύπωση γνώμης για την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης, η οργάνωση της λειτουργίας και δράσης των δύο νέων επιχειρήσεων (δημοτική επιχείρηση περιβάλλοντος και δημοτική κοινωφελής επιχείρηση), η κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (βιβλιοθήκη, πολιτιστικός οργανισμός), η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2000 και η συμμετοχή του δήμου σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Κυτούδης ανέγνωσε στα μέλη ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ για τον δοκιμαζόμενο, από την βάρβαρη επιδρομή των Ισραηλινών, λαό της Παλαιστίνης. Μιας και εθίγη αυτό το θέμα, ο δήμαρχος κ. Φώτης Δημητριάδης βρήκε την ευκαιρία να επαινέσει δημόσια την κίνηση πρωτοβουλίας πολιτών από την Ημαθία για την συγκέντρωση τροφίμων και την αποστολή βοήθειας στους Παλαιστίνιους και έθεσε στη διάθεση της κίνησης αυτής το δημαρχείο και τις υπηρεσίες του δήμου σε όποια συνδρομή ζητηθεί. Το ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην κίνηση πολιτών εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Παναγιώτης Μαργαρίτης, Χαράλαμπος Μερτζανίδης και Ιερεμίας Κιοσέογλου, ενώ στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχει ήδη και ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κιρκιλιαννίδης.


Σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. στην πρόταση διεύρυνσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης

Θετική γνώμη για τη μελέτη επικαιροποίησης του ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΡΣΘ) διατύπωσε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του δημάρχου που εισηγήθηκε εκτενώς το θέμα. Με το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης προβλέπεται η ένταξη και του δήμου Πλατέος από το νομό Ημαθίας. Στην απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει ότι «η πρόταση διεύρυνσης του ΡΣΘ και σε εκτός του Νομού Θεσσαλονίκης περιοχές, περιλαμβανομένου και του δήμου Πλατέος από τον νομό Ημαθίας, αποτελεί, κατ' αρχάς, θετικό γεγονός» και επισημαίνει ότι «το ισχύον ΡΣΘ δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει την διαμορφούμενη δυναμική και το ραγδαία μεταβαλλόμενο πλαίσιο, με τις ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές επιρροές, του χώρου της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ευρύτερα».


Αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων

Για την δημοτική επιχείρηση περιβάλλοντος, που αποτελεί την διάδοχη κατάσταση της δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης και στο εξής θα ασχολείται μόνο με την παροχή υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με συμμετέχοντες σ' αυτή τον δήμο Πλατέος, τον ενιαίο Σύνδεσμο διαχείρισης απορριμμάτων Ο.Τ.Α. νομού Ημαθίας και την δημοτική επιχείρηση περιβάλλοντος. Η τελευταία θα αναλάβει για ένα χρόνο (μέχρι 31.12.2009) την αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων. Η δαπάνη για τις υπηρεσίες αυτές έχει προϋπολογιστεί σε 970.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τον δημοτικό προϋπολογισμό. Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης ομόφωνα τους κανονισμούς διοίκησης, οικονομικής διαχείρισης, προσωπικού και εσωτερικών υπηρεσιών της επιχείρησης περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός της επιχείρησης πέρασε κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν τις δαπάνες, πλην αυτών που αφορούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων της, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας κ.κ. Στέφανος Δριστάς και Ιερεμίας Κιοσέογλου). Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο όρισε ομόφωνα και το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, με ανανέωση της συμμετοχής σ' αυτό όλων των μελών που μετείχαν στην διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης. Πρόεδρος και αντιπρόεδρος (επαν)εξελέγησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Χαράλαμπος Καραμουρατίδης και Χαράλαμπος Μερτζανίδης, αντίστοιχα.

Ο προϋπολογισμός, το διετές πρόγραμμα δράσης και οι κανονισμοί διοίκησης, οικονομικής διαχείρισης, προσωπικού και εσωτερικών υπηρεσιών της νεοσύστατης στο δήμο κοινωφελούς επιχείρησης, απασχόλησαν αμέσως μετά το δημοτικό συμβούλιο. Ο προϋπολογισμός της κοινωφελούς επιχείρησης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την ίδια ακριβώς διατύπωση όπως και ο προϋπολογισμός της επιχείρησης περιβάλλοντος. Διετές πρόγραμμα δράσης κατέθεσε στο συμβούλιο για έγκριση ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Παναγιώτης Μαργαρίτης. Στο πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνονται όλα τα προγράμματα και οι υπηρεσίες που θα παράσχει η κοινωφελής επιχείρηση το 2009 και το 2010 (λειτουργία μονάδας βοήθεια στο σπίτι, κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, δημοτικής βιβλιοθήκης, γραφείου κοινωνικών υπηρεσιών, κέντρου εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, δημοτικής μουσικής σχολής, φιλαρμονικής και χορωδίας, πολιτιστικές εκδηλώσεις, προγράμματα μαζικού αθλητικού, εκδόσεις εντύπων-οπτικοακουστικού υλικού και διοργάνωση ημερίδων, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων). Το σύνολο της ετήσιας δαπάνης για τις παραπάνω δομές και δραστηριότητες ανέρχεται σε 750.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό ο δήμος θα χρηματοδότησει την επιχείρηση με 620.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό προβλέπεται να καλυφθεί από επιχορηγήσεις προγραμμάτων και από έσοδα παροχής υπηρεσιών της επιχείρησης. Το διετές πρόγραμμα δράσης εγκρίθηκε ομόφωνα, όπως και η σύναψη σύμβασης μεταξύ του δήμου και της επιχείρησης για την χρηματοδότησή του. Ομόφωνα, επίσης, εγκρίθηκαν όλοι οι κανονισμοί της κοινωφελούς επιχείρησης.

Με την ευκαιρία της συζήτησης θεμάτων για τις δημοτικές επιχειρήσεις, ο δήμαρχος Πλατέος γνωστοποίησε στα μέλη ότι από φέτος θα μειωθούν στο μισό οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις των προέδρων των τριών δημοτικών επιχειρήσεων (ύδρευσης-αποχέτευσης, περιβάλλοντος, κοινωφελούς). «Λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης -όπως ανέφερε ο δήμαρχος- ζήτησα από τους συναδέλφους κ.κ. Παντόπουλο Χρήστο, Καραμουρατίδη Χαράλαμπο και Μαργαρίτη Παναγιώτη, να γίνει αυτή η περικοπή στα έξοδα παράστασής τους και προς τιμήν τους το αποδέχθηκαν και οι τρεις. Θέλω να τους ευχαριστήσω γι' αυτή τους την κίνηση, όπως και να αναφέρω επίσης ότι για την δημοτική επιχείρηση κατασκευών και τεχνικών έργων δεν θα προβλεφθεί καμία απολύτως αποζημίωση για τον πρόεδρό της».


Κατάργηση Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Πολιτιστικού Οργανισμού

Την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, «Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πλατέος» και «Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πλατέος», αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος, που εισηγήθηκε τα δύο θέματα, ανέφερε ότι «μετά την σύσταση της κοινωφελούς επιχείρησης στον δήμο μας και την δυνατότητα που της παρέχει ο νόμος αφενός να ιδρύει και να λειτουργεί δημοτικές βιβλιοθήκες και αφετέρου να ασχολείται με όλα τα πολιτιστικά θέματα, κρίνεται πλέον μη αναγκαία η διατήρηση αυτών των νομικών προσώπων. Τους σκοπούς τους θα μπορεί να εκπληρώσει, και μάλιστα με μεγαλύτερη διοικητική και διαχειριστική ευελιξία, η κοινωφελής επιχείρηση. Με την κατάργηση αυτή θα έχουμε εξοικονόμηση πόρων, καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και αποδοτικότερη λειτουργία».


Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας στο Δήμο

Την έγκριση των διαδικασιών και των εγχειριδίων διαχείρισης ποιότητας, που άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες του δήμου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2000, ενέκρινε επίσης ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «προχωράμε σταθερά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην κάλυψη από τις δημοτικές υπηρεσίες όλων των απαιτήσεων που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την διαχειριστική επάρκεια. Η οικονομική υπηρεσία του δήμου μας είναι ήδη στελεχωμένη και οργανωμένη σύμφωνα με αυτές τις απαιτήσεις, το ίδιο και η διοικητική, ενώ η τεχνική υπηρεσία, που διαθέτει ήδη 4 μηχανικούς, θα ενισχυθεί στους αμέσως προσεχείς μήνες με δύο νέους τακτικούς υπαλλήλους (έναν αρχιτέκτονα και έναν πολιτικό μηχανικό) καθώς και με έναν μηχανολόγο μηχανικό, με σύμβαση έργου διάρκειας ενός έτους, ώστε να αποδεσμευτούμε πλήρως από τις υπηρεσίες και την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων προκειμένου να καλύψουμε όλες τις απαιτήσεις και πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2009 θα έχουμε πάρει το πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας και θα είναι πανέτοιμος ο δήμος μας να καταθέτει, αυτοτελώς, προτάσεις για έργα σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 που θα έχουν ως δυνητικούς δικαιούχους τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού».


Συμμετοχή του Δήμου σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής

Επίσης, το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή του δήμου Πλατέος σε πρόγραμμα τηλεϊατρικής, μετά από σχετική πρόσκληση του διαδημοτικού δικτύου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. Μέσω του προγράμματος αυτού θα δοθεί η δυνατότητα παροχής -εντελώς δωρεάν- διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας και ιατρικών συμβουλών στους δημότες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, υπέρταση, ζακχαρώδη διαβήτη). Οι εξετάσεις θα γίνονται στα περιφερειακά ιατρεία του δήμου, με ειδικό εξοπλισμό που θα παρασχεθεί από το πρόγραμμα. Οι μετρήσεις από τις εξετάσεις των ασθενών θα στέλνονται ηλεκτρονικά στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από όπου εξειδικεύμενο ιατρικό προσωπικό θα στέλνει στους αγροτικούς ιατρούς τις γνωματεύσεις και συμβουλές για τους ασθενείς, με τήρηση όλων των κανόνων για τα προσωπικά δεδομένα των εξεταζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: