Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑΣ

Λίγες μόνο ημέρες από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και η αναξιοπιστία, η ανακολουθία, η ανικανότητα και η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που η ίδια συσσώρευσε στον αγροτικό τομέα, αποδεικνύονται για άλλη μια φορά περίτρανα.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις και να κερδίσει πολιτικό χρόνο υπό το βάρος της εξέγερσης των αγανακτισμένων αγροτών, υποσχέθηκε έκτακτη ενίσχυση στους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων ύψους τριών έως τεσσάρων λεπτών το κιλό. Σήμερα τα δικά της στελέχη διαρρέουν ότι η ενίσχυση αυτή θα είναι τελικά δύο λεπτά το κιλό. Αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απλήρωτης παραγωγής της περασμένης χρονιάς και να πιέσει τις βιομηχανίες να πληρώσουν, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους παραγωγούς σαν επαίτες και με προχειρότητα και αλχημείες, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, αμηχανία και πανικό. Οι περισσότεροι αγρότες παραμένουν ακόμη απλήρωτοι ενώ οι ίδιες οι βιομηχανίες επιβεβαιώνουν ότι έχουν καταβάλει το 75% της αξίας των συμπυρήνων ροδάκινων που αγόρασαν πέρυσι, λαμβάνοντας όμως υπόψη το γεγονός ότι οι συνεταιριστικές βιομηχανίες κατέβαλλαν έγκαιρα το 100% της αξίας των ροδάκινων, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιωτικές βιομηχανίες πλήρωσαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και στον ίδιο τον κλάδο.
Το Υπουργείο Γεωργίας αμέτοχο, αφήνει την κατάσταση να εξελίσσεται σε βάρος των παραγωγών, απεμπολώντας το στρατηγικό και ρυθμιστικό του ρόλο. Τα δε πολιτικά στελέχη της Ν.Δ σε τοπικό επίπεδο προσπαθούν να λύσουν τους γρίφους, που η δικιά τους κυβέρνηση δημιουργεί.
Τι εννοούμε. Στις 28/2/2008, υπογράφηκε ανάμεσα στην Ρώσικη Ομοσπονδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα και το ότι η Ρωσία μπορεί να απαιτήσει, πράγμα που ήδη έκανε, όλα τα φορτία με επιτραπέζια ροδάκινα που θα εξάγονται εκεί από την Ελλάδα, να συνοδεύονται από αντίστοιχα πιστοποιητικά ελέγχου για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τα πιστοποιητικά αυτά θα πρέπει να εκδίδονται στην Ελλάδα, από πιστοποιημένα από τη Ρώσικη Ομοσπονδία εργαστήρια, τα οποία υπέδειξε η ίδια η κυβέρνηση της άμοιρης της χώρας μας. Ως τέτοια προσδιορίστηκαν τα τρία κρατικά εργαστήρια του Υπουργείου Γεωργίας στην Ελλάδα. Το δυστύχημα για τους ροδακινοπαραγωγούς σήμερα είναι, ότι η ίδια πάλι η κυβέρνηση, παρά τους περί του αντιθέτου λεονταρισμούς, ανακάλυψε ότι τα εργαστήρια αυτά, του Υπουργείου Γεωργίας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στον όγκο των αναλύσεων που απαιτούνται. Και το χειρότερο, το πιο εξωφρενικό είναι ότι σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου, όπου ο καθένας θα περίμενε να προετοιμάσουν τη χώρα, ο ίδιος ο υφυπουργός γεωργίας κ. Κιλτίδης σε επίσκεψή του στη Βέροια στις 15/2/2009, ακούγοντας τις φωνές αγωνίας των φορέων ότι θα χαθούν για φέτος οι εξαγωγές ροδάκινου στη Ρωσία εξ αιτίας αυτού του προβλήματος, δήλωσε ότι δεν το ήξερε το θέμα, ότι θα ενημερωθεί σχετικά και ότι θα επεξεργασθεί το ζήτημα. Αν είναι δυνατόν! Αν αυτό δεν είναι ανευθυνότητα και ανικανότητα τότε πώς μπορούμε πραγματικά να το χαρακτηρίσουμε; Τρέχουν τώρα οι συνεταιρισμοί και οι εξαγωγείς και δεν προλαβαίνουν. Μέχρι που σκέφτονται στην απελπισία τους να δημιουργήσουν δικά τους εργαστήρια, για να πιστοποιούν τον εαυτό τους.
Τα πράγματα δυστυχώς εξελίσσονται πολύ χειρότερα και στα θέματα περιορισμού της γραφειοκρατίας και της μείωσης του κόστους για τον αγρότη. Ως γνωστόν, όσοι παραγωγοί κατέθεταν μέχρι τώρα χαρτιά για εξάμηνη παραμονή στην Ελλάδα μετακλητών αλλοδαπών εργατών γης, ήταν υποχρεωμένοι να εκδίδουν τρίμηνη εγγυητική επιστολή Τράπεζας, μία και ενιαία για το σύνολο των εργατών. Και βέβαια επί της ουσίας, το κόστος της εγγυητικής αυτής επιστολής αντί για εξάμηνο, ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση και το χρόνο. Από φέτος (στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του κράτους από τη Ν.Δ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν ατομικές, χωριστές εγγυητικές για τον κάθε μετακλητό αλλοδαπό εργάτη γης, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κοστολόγιο και πολύ περισσότερη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία. Επιτέλους κύριοι! Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που υποσχεθήκατε στον Έλληνα πολίτη;
Είναι σαφές ότι η σημερινή κυβέρνηση παραπαίει, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που οξύνθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια από την κυβερνητική αδιαφορία και την αδυναμία εκπόνησης ενός στοιχειώδους σχεδίου δράσης.
Είναι σαφές ότι οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από αυτήν την κυβέρνηση. Δεν έχουν να περιμένουν λύση στα άμεσα προβλήματά τους, αλλά το χειρότερο δεν έχουν να περιμένουν ούτε όραμα, ούτε προτάσεις και κατεύθυνση για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας.
Η χώρα χρειάζεται νέα αντίληψη, νέα Εθνική Στρατηγική ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου. Η χώρα χρειάζεται αγροτική πολιτική.
Η χώρα χρειάζεται νέα, αποτελεσματική κυβέρνηση.

Για τη ΝΕ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: