Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη για τα προβλήματα της καλλιέργειας
που πραγματοποιήθηκε στους Γαλατάδες Πέλλας
Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σπαραγγοπαραγωγών Ημαθίας-Πέλλας
Η παρέμβαση και οι σχετικές προτάσεις του Δημάρχου Πλατέος Φώτη Δημητριάδη




Ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο τα προβλήματα και το μέλλον της σπαραγγοκαλλιέργειας στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου στους Γαλατάδες Πέλλας (δημαρχείο δήμου Μ. Αλεξάνδρου), με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σπαραγγοπαραγωγών Ημαθίας-Πέλλας. Στη σύσκεψη εκφράστηκε από όλους τους παρευρισκομένους η ανάγκη για τη λήψη μέτρων στήριξης της καλλιέργειας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και, ειδικά για τη φετινή χρονιά, η καταβολή από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεων στους καλλιεργητές σπαραγγιού λόγω της οικονομικής καταστροφής που υπέστησαν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών σπαραγγιού από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Έβρου και Αιτωλοακαρνανίας, οι τέσσερις βουλευτές και ο νομάρχης Πέλλας, οι δήμαρχοι Πλατέος, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αριδαίας, ο διευθυντής της διεύθυνσης Γεωργίας Πέλλας, κ.ά.

Καταστροφική η σαιζόν 2009 για τα ελληνικά σπαράγγια στη Γερμανία

Η φετινή χρονιά για το ελληνικό σπαράγγι ήταν κατά κοινή ομολογία η χειρότερη, όπως βεβαιώνει επίσημα σε σχετική έκθεσή του και ο εμπορικός ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Χαράλαμπος Κουναλάκης. Στην έκθεση του εμπορικού ακολούθου τονίζεται ότι, τόσο από πλευράς εξαγωγών όσο και τζίρου, η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη για τις εξαγωγές ελληνικού σπαραγγιού στη Γερμανία, που απορροφά το 95% του προϊόντος. Οι εξαγωγές σπαραγγιού σημείωσαν μείωση μεγαλύτερη του 50-60% σε σχέση με την περσινή χρονιά, με αντίστοιχη μείωση και του τζίρου. Αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: Αφενός στην καθυστερημένη άφιξη του ελληνικού σπαραγγιού στη γερμανική αγορά (ένας ή και περισσότερο μήνας καθυστέρησης λόγω κακοκαιρίας στη χώρα μας) και αφετέρου στην πρώιμη έναρξη της σαιζόν των γερμανικών σπαραγγιών, λόγω της πρωτοφανούς καλοκαιρίας που επικράτησε στη Γερμανία τον Απρίλιο, με συνέπεια την πρώιμη παραγωγή και προσφορά εγχώριου προϊόντος στην αγορά. Η υπερπροσφορά σε γερμανικό σπαράγγι κατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα δημιούργησε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για τα ελληνικά σπαράγγια, που παρά την υψηλή τους ποιότητα δεν προτιμήθηκαν από το γερμανικό καταναλωτικό κοινό. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν, να περιοριστεί μόλις στον ένα μήνα, αντί των τριών που διαρκεί συνήθως, η περίοδος συγκομιδής σπαραγγιών, με επακόλουθο να μειωθεί η στρεμματική απόδοση στα 200 κιλά αντί των 800-1.000 κιλών που υπό φυσιολογικές συνθήκες συγκομίζονται, οι τιμές να διαμορφωθούν στα 0,50-0,80 λεπτά κατά κιλό, να πεταχτούν οι απούλητες ποσότητες και να σταματήσει πρόωρα η συγκομιδή από τους παραγωγούς γιατί δεν κάλυπταν ούτε καν το υψηλό εργατικό κόστος συγκομιδής που διακρίνει την καλλιέργεια.

Οι προτάσεις του δημάρχου Πλατέος στη σύσκεψη

Ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης, παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:

· Να στηριχθεί, για το 2009, το εισόδημα όλων των σπαραγγοπαραγωγών, μέσω της καταβολής σχετικών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ως αντιστάθμισμα του απολεσθέντος εισοδήματός τους.
· Να καταβληθεί από την Πολιτεία, στα πλαίσια των σχετικών εξαγγελιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η αποζημίωση των 200 ευρώ/στρέμμα και στους σπαραγγοκαλλιεργητές που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις ΟΣΔΕ το 2008.
· Να συγκροτηθεί Εθνικός Φορέας Σπαραγγιού, για τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής και πολιτικών για το ελληνικό σπαράγγι όσο και για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και αναλογική αντιπροσώπευση, στα όργανα του Φορέα, εκπροσώπων από όλες τις περιοχές όπου παράγεται, συσκευάζεται και διακινείται το προϊόν.
· Να εκπονηθεί μελέτη που να καταδεικνύει και προτείνει μέτρα και αναγκαίες παρεμβάσεις για την βιωσιμότητα και επέκταση της καλλιέργειας.
· Να χρηματοδοτηθούν από την Πολιτεία με υψηλά ποσοστά επιχορήγησης, μέσω του επενδυτικού νόμου και των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, επενδύσεις αξιοποίησης της γεωθερμίας και του φυσικού αερίου τόσο από τους συνεταιρισμούς / ομάδες παραγωγών όσο και από μεμονωμένους καλλιεργητές σπαραγγιού με στόχο την πρωίμηση του προϊόντος και την διοχέτευση του στη γερμανική αγορά, σε υψηλές τιμές, νωρίτερα από τους ανταγωνιστές.
· Να υλοποιηθεί από την Πολιτεία το αίτημα αξιοποίησης του στρατιωτικού αεροδρομίου Παλαιοχωρίου του δήμου Πλατέος, με σκοπό να γίνεται ταχύτατη αεροπορική μεταφορά του νωπού σπαραγγιού στη γερμανική αγορά.
· Να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες των εμπλεκομένων στον κλάδο του σπαραγγιού φορέων, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, για την διείσδυση του ελληνικού σπαραγγιού και σε άλλες, πλην της γερμανικής, αγορές του εξωτερικού (Ρωσία, Ελβετία, Κάτω Χώρες, Σκανδιναβικές, κ.ά.).

Και νέο έγγραφο του δημάρχου Πλατέος προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Παίρνοντας αφορμή από τη χθεσινή σύσκεψη στην Πέλλα, ο δήμαρχος Πλατέος, σε συνέχεια και άλλων σχετικών εγγράφων του για τα προβλήματα της σπαραγγοκαλλιέργειας, έστειλε σήμερα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαο Κατσαρό νέο έγγραφο με το οποίο ζητά την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος τους που υπέστησαν φέτος. Το έγγραφο του δημάρχου, που κοινοποιήθηκε παράλληλα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους τέσσερις βουλευτές και στο νομάρχη Ημαθίας, αναφέρει τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, η φετινή περίοδος συγκομιδής των σπαραγγιών, στην περιοχή του Δήμου μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη των τελευταίων ετών τόσο από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων όσο και από πλευράς ποιότητας παραγόμενου προϊόντος. Οι φετινές στρεμματικές αποδόσεις δεν προσεγγίζουν ούτε τα 200 κιλά/στρέμμα, ενώ, στατιστικώς, τα προηγούμενα χρόνια προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν τα 1.000 κιλά/στρέμμα. Η κάθετη πτώση των στρεμματικών αποδόσεων και η υποβάθμιση της ποιότητας οφείλεται, κυρίως, τόσο στις άκρως δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο συγκομιδής (παρατεταμένες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου) όσο και στις ζημιές που υπέστησαν οι φυτείες από την έντονη χαλαζόπτωση της 13ης/6/2008. Σημειώνουμε ακόμη προς ενημέρωσή σας ότι η περιοχή μας, τόσο από πλευράς εδαφοκλιματικών συνθηκών όσο και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, εξειδικευμένου στις τεχνικές της καλλιέργειας, έχει να επιδείξει, σε καλές χρονιές, σταθερές υψηλές στρεμματικές αποδόσεις και άριστης ποιότητας προϊόν. Με το δεδομένο ότι η σπαραγγοκαλλιέργεια απαιτεί μεγάλη ένταση κεφαλαίου όσο και εργασίας (η συλλογή γίνεται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους αγρεργάτες), παρακαλούμε όπως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβείτε στην άμεση στήριξη της καλλιέργειας, με την καταβολή στρεμματικών αποζημιώσεων στους σπαραγγοπαραγωγούς, έτσι ώστε αφενός να αναπληρώσουν το απολεσθέν εισόδημα τους και αφετέρου για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: