Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε τρία περιβαλλοντικά θέματα αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ημαθίας. Τα θέματα που τέθηκαν ήταν η δασοπροστασία, η διαχείριση των απορριμμάτων με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στον Αλιάκμονα και η ρύπανση της Τάφρου 66. Την εισήγηση για το θέμα της δασοπροστασίας έκανε η Ιωάννα Σοφρόνωφ μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΝΕ Ημαθίας και τόνισε τα εξής: «Τα οξυμμένα προβλήματα του περιβάλλοντος (πλευρές του είναι η δασοπροστασία, η διαχείριση των απορριμμάτων –τάφρος 66) προστίθενται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, των ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας κ. λ. π. που βεβαίως εντείνονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο όρος ποιότητα ζωής έχει να κάνει με όλα τα παραπάνω.
Και στα ζητήματα του περιβάλλοντος συγκρούονται δύο αντιλήψεις (στην ουσία συγκρούονται δύο τάξεις). Από τη μια ο κόσμος της δουλειάς που με διαφορετικό τρόπο αντιλαμβάνεται ότι το περιβάλλον χρειάζεται προστασία, φροντίδα, υπεράσπιση και από την άλλη οι κυβερνήσεις, που είναι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, που παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις τους παραχωρούν το περιβάλλον στην κερδοσκοπία που το χρησιμοποιεί ως πηγή άντλησης και καταλήστευσης φυσικών πόρων. Με την πολιτική τους αυτή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πλήττουν ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα( π.χ είσοδος στις παραλίες). Και φέτος οι φωτιές που ξεσπούν η μια μετά την άλλη και κατά …περίεργη σύμπτωση στις ίδιες περιοχές με το 2007 πρέπει να μας προβληματίσουν και να δώσουμε απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό. Κατά την γνώμη μας είναι προφανές:
Γιατί ποτέ δεν υλοποιήθηκαν στην πράξη οι διαβεβαιώσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος.
Γιατί συνεχίζεται η πολιτική του αποχαρακτηρισμού δασικών Εκτάσεων.
Γιατί υλοποιούνται οι δασοκτόνοι νόμοι: 998/79(ΝΔ) που αποχαρακτήρισε 25 εκ. στρέμματα, 734/87(ΠΑΣΟΚ) που αποχαρακτήρισε 45 εκ. στρέμματα, 3208/03(ΠΑΣΟΚ) που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ και προβλέπει ξεπούλημα δασικών εκτάσεων, αποχαρακτηρισμούς, νομιμοποίηση παρανομιών, ραγδαία είσοδο του κεφαλαίου στα δασικά οικοσυστήματα, η δασοκτόνα τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος
Γιατί τα κονδύλια για αναδασώσεις και άλλα έργα υποδομής για την προστασία των δασών χορηγούνται με το σταγονόμετρο(0,4 του κρατικού προυπολογισμού).
Γιατί δεν έχει συνταχθεί δασολόγιο και δεν έχει κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης(καταγεγραμμένο το 50% της δημόσιας δασικής περιουσίας).
Να επισημάνουμε:
ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών 3,5 εκ. στρέμματα δημόσιας γης έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες.
ότι δεν υπάρχει κανένας επίσημος απολογισμός του κράτους για τις καταστροφές του 2007.
συνεχίζεται η απαξίωση της δασικής υπηρεσίας που άρχισε το 1998 με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
συνεχίζεται η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και έργων υποδομής
συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της Π. Υ (προσωπικό, εξοπλισμός, μέσα, καύσιμα κ. λ. π).
Όλα αυτά συμβάλλουν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των δασικών εκτάσεων όπως επιτάσσει η Ε. Ε και για την οποία έχει σοβαρό κομμάτι ευθύνης η Τ. Α, που με τις αποφάσεις εκλεγμένων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Δημάρχων και Νομαρχών, περί αξιοποίησης, πράσινης ανάπτυξης, πράσινης οικονομίας, ξεπουλούν δασικές, δημοτικές, ορεινές εκτάσεις με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Οι διαδοχικά εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που κόπτονται δήθεν για το περιβάλλον στην ουσία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα γιατί υλοποιώντας αποφάσεις της Ε. Ε και στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο το περιβάλλον ως νέο πεδίο καταλήστευσης και κερδοσκοπίας. Αναφορικά με την κατάσταση στην Ημαθία, η κ. Σοφρόνωφ υποστήριξε ότι στο Δασαρχείο τη Νάουσας απασχολούνταν 18 μόνιμα εργαζόμενοι ενώ σήμερα απασχολούνται μόνο 7 εκ των οποίων μόνο ένας δασοφύλακας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας υπάρχουν 13 κενά, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας υπάρχουν 10 κενά, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξάνδρειας υπάρχουν 5 κενά. Επίσης έχουν καταργηθεί οι περιπολίες εν κινήσει και έχουν αντικατασταθεί από περιπολίες εν στάσει λόγω μείωσης του κόστους για καύσιμα και μάλιστα όχι για όλο το 24ωρο, τα περισσότερα οχήματα των Π. Υ μετρούν πολλές 10ετίες ζωής, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε δασικούς δρόμους και δεξαμενές, ελλείψεις σε εξοπλισμό της Τ. Α., χρησιμοποιείται εξοπλισμός κύρια ενοικιαζόμενος από ιδιώτες. Στο Δήμο Βέροιας στο τομέα της δασοπροστασίας απασχολούνται μόνο 3 μόνιμοι εργαζόμενοι. Στο Δήμο Νάουσας στον αντίστοιχο τομέα μόνο 2. Τα κονδύλια που διατίθενται για τον τομέα της δασοπροστασίας στο Δήμο Βέροιας αφορούν 28 χιλ. ευρώ, στο Δήμο Νάουσας 28 χιλ. ευρω, στο Δήμο Αλεξάνδρειας 7 χιλ. ευρώ. Αφύλακτοι ή περιστασιακά φυλασσόμενοι είναι οι σκουπιδότοποι και μάλιστα με εργαζόμενους που απασχολούνται με μαύρη εργασία, υπάρχει ελλιπής σχεδιασμός όσον αφορά αντιπυρικές ζώνες, ημίμετρα με βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη και το κύριο βάρος από τη μεριά της Τ. Α. πέφτει στην εθελοντική προσφορά των κυνηγών, των διασωστών, των ορειβατών και άλλων οργανώσεων. Ως πρόταση του ΚΚΕ η κ. Σοφρόνωφ σημείωσε:
Να καταργηθούν οι νόμοι 998, 1734
Να θεωρηθεί ο νόμος 3208.
Καμία συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24
1% του κρατικού προϋπολογισμού για τη δασοπονία
Η αναδάσωση να συμπεριλαμβάνει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι μόνο αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.
Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.
Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμού, άλλες εταιρείες ή από την εκκλησία. Όσο διατηρείται το ιδιοκτησιακό καθεστως δεν μπορεί να υπάρχει βιωσιμότητα.
Άμεση υλοποίηση του δασικού κτηματολόγιου.
Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο. Αν δε γίνει αυτό όταν αρχίσει το δασικό κτηματολόγιο θα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι διαχρονικές παρανομίες.
Για τους εμπρησμούς το ΚΚΕ προτείνει:
Λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης και διαφυγής των κατοίκων.
Αναβάθμιση των δυνάμεων της δασικής υπηρεσίας, συμβολή της πυροσβεστικής στην επιτήρηση των επικίνδυνων περιοχών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
Διάνοιξη δασικών οδών, αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης.
Εκπαίδευση του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων.
Κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό της Π. Υ, Δασικής Υπηρεσίας, Τ. Α με μόνιμα εργαζόμενους.
Ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων για το σχεδιασμό.
Ενίσχυση του ΕΣΥ.
Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν σε δάση.
Διαχείριση ΑπορριμμάτωνΣτο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων επισημάνθηκε από τον κ. Χαβατζά η αρνητική θέση του κόμματος για χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας στην θέση 12, στον Αλιάκμονα, εκφράστηκαν ανησυχίες για τις «παλινωδίες» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και για την σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει ο Σύνδεσμος με την ανάδοχο εταιρεία Ηλέκτορ (τόσο για τον τρόπο κατασκευής του έργου όσο και για το ύψος των τελών και για τον τρόπο που θα γίνει η επεξεργασία των απορριμμάτων), επισημάνθηκε η αντίθεση του ΚΚΕ με την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τον κ. Χαβατζά, το ΚΚΕ:
Αντιτίθεται αποφασιστικά σε κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης.
Τοποθετείται σταθερά ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα καύση των απορριμμάτων με τις όποιες παραλλαγές της. Υποστηρίζει την εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ορθολογικής συλλογής και μεταφοράς τους με σταθμούς μεταφόρτωσης, μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, της ασφαλούς τελικής διάθεσής τους σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), όπου αυτές θα δεντροφυτεύονται μετά τον κορεσμό τους.
Αξιώνει την κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και σταθμών μεταφόρτωσης, ταυτόχρονα με τους σύγχρονους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.
Αγωνίζεται για τον περιορισμό των αντισταθμιστικών τελών στο αρχικό τους ύψος, του 1,5% των τακτικών εσόδων των ΟΤΑ, και παλεύει ώστε η κάλυψη των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από κρατικό προϋπολογισμό με παράλληλη κατάργηση ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη πρόσθετη φορολογία.
Καταδικάζει την καθυστέρηση της αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών, που οδηγεί σε πρόχειρες και εμβαλωματικές λύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον.
Παλεύει για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επισημαίνει ότι το πρόβλημα θα οξύνεται όσο δε λύνεται προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων το ζήτημα ιδιοκτησίας και χρήσεων γης.
Μόλυνση της Τάφρου 66Για την μόλυνση της Τάφρου 66 ο κ. Χαβατζάς υπογράμμισε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, μόνο στο Νομό Ημαθίας το ρυπαντικό φορτίο των βιομηχανιών μεταποίησης ροδάκινου είναι ισοδύναμο με εκείνο που δημιουργούν 1.500.000 κάτοικοι, και όλο αυτό το ρυπαντικό φορτίο χύνεται στην «τάφρο 66» σε διάστημα περίπου 2 μηνών, όσο διάστημα, δηλαδή, η λειτουργία των βιομηχανιών βρίσκεται στο ζενίθ. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξαφάνιση της χλωρίδας και της πανίδας στον ποταμό Αλιάκμονα εξαιτίας της μόλυνσης. Από τον Αλιάκμονα υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, με αυτό το ακατάλληλο νερό οι αγρότες ποτίζουν τις καλλιέργειές τους ενώ το ίδιο νερό χύνεται στο Θερμαϊκό, μολύνοντας τα παράλια της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας. Από αυτό το νερό επίσης πίνουν τα ζώα της περιοχής. Επίσης σε πολλές περιοχές της Ημαθίας, λόγω και της μόλυνσης της «Τάφρου 66», το νερό των γεωτρήσεων είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» επεσήμανε ο κ. Χαβατζάς και πρόσθεσε: «Τα σοβαρά προβλήματα της οικολογικής καταστροφής της μόλυνσης της τάφρου 66 φέρνουν συνεχώς από τη δεκαετία του ΄90 στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο οι βουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύοντας όχι μόνο την υποκρισία όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της ΤΑ καθώς και της ΕΕ, αλλά κυρίως την στήριξη τους, με βαρύ κόστος για τον ανθρώπινο παράγοντα, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Ως λύση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, ο κ. Χαβατζάς σημείωσε τα εξής:
Ο μόνος δρόμος για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων στα παραπάνω ζητήματα, είναι η ανυποχώρητη πάλη του λαού, που συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, και οδηγεί αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα.
Ο αγώνας για το περιβάλλον αποκτά δυναμική και αποτελεσματικότητα όταν εντάσσεται στη δράση για τη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Το ερώτημα με τα μονοπώλια ή με το λαό αφορά και το περιβάλλον.
Η μεγάλη πλειοψηφία των περιβαλλοντικών προβλημάτων συνδέονται με το πρόβλημα της ιδιοκτησίας της γης, με το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε τομείς στρατηγικής σημασίας-γενικότερα με το πρόβλημα της μετατροπής σε λαϊκή περιουσία του πλούτου που παράγεται και διαμορφώνεται σε ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: