Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Δωρεάν Ασύρματο Ίντερνετ στο Πλατύ στην περιοχή του Δημαρχείου και του Σ.Σ. Πλατέος

Τέθηκε σε λειτουργία και είναι διαθέσιμο στους δημότες Πλατέος που επιθυμούν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το δημόσιο ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο (Public Hotspots) του δήμου Πλατέος. Το δίκτυο, που καλύπτει την περιοχή του δημαρχείου (πλατεία Μακεδονίας, ΔΕΥΑ) και το σιδηροδρομικό σταθμό, παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης στους χρήστες φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων κ.ά. συσκευών, εφόσον διαθέτουν εξοπλισμό συμβατό με τα πρωτόκολλα ΙΕΕΕ 802.11b, IEEE 802.11g ή και IEEE 802.11a και βρίσκονται εντός της περιοχής κάλυψης. Το δίκτυο υλοποιήθηκε από τις εταιρίες PC Systems και Globo Technologies στο πλαίσιο προκήρυξης, από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, του έργου «ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα με αυτό του δήμου Πλατέος δίκτυα έχουν αναπτυχθεί σε περισσότερες από 270 περιοχές της χώρας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 20% από Εθνικούς Πόρους. Σύμφωνα με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, «βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου -που σε συνδυασμό με άλλα έργα πληροφορικής σε πανελλήνιο επίπεδο αποτελεί ένα επιπλέον βήμα για την ανάπτυξη και τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στον πληθυσμό- είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και η καλύτερη επαφή τους με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο. Με τη δημιουργία των σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, επιτυγχάνεται: η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της χώρας όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση, η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες, η διαθεσιμότητα του διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης κάνοντάς το έτσι προσιτό σε κατηγορίες χρηστών που δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό χώρο και η αξιοποίηση από τους πολίτες των διαδικτυακών υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα μέσα από το διαδίκτυο».
Το Ασύρματο Δίκτυο του Δήμου Πλατέος και η περιοχή που καλύπτει Ο εξοπλισμός του ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου, που έχει εγκατασταθεί στο δήμο Πλατέος στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, αποτελείται από το κεντρικό σημείο πρόσβασης στο δημαρχείο με γραμμή πρόσβασης στο διαδίκτυο x-DSL ονομαστικής ταχύτητας 4 Mbps, τα σημεία ασύρματης πρόσβασης (access points) που έχουν εγκατασταθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό Πλατέος, στη ΔΕΥΑ και στο δημαρχείο, καθώς και ασύρματη γέφυρα (wireless bridge) που έχει τοποθετηθεί σε κτίριο του ΟΣΕ δίπλα στη φυλασσόμενη διάβαση και εξασφαλίζει τη διασύνδεση του κεντρικού σημείου με τα σημεία ασύρματης πρόσβασης. Η εμβέλεια (περιοχές κάλυψης) του δικτύου περιλαμβάνει την πλατεία Μακεδονίας (δίπλα από το κτίριο του δημαρχείου), την περιοχή γύρω από το κτίριο της ΔΕΥΑ του δήμου Πλατέος και τον σιδηροδρομικό σταθμό Πλατέος.
Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας. Αρμόδια για την ανάπτυξη του έργου αρχή είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ και για τη λειτουργία και την τεχνική του υποστήριξη, οι εταιρίες PC Systems και Globo Technologies που το υλοποίησαν.
Ο δήμος Πλατέος, επιδιώκοντας να συμβάλει στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους πολίτες από τη χρήση του συγκεκριμένου δικτύου, παρέχει τη δέσμευση ότι θα μεριμνά για την εξάσφάλιση της κατά το δυνατόν άρτιας λειτουργίας του. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Πλατέος θα δέχεται ευχαρίστως από τους Πολίτες κάθε επισήμανση, παρατήρηση και υπόδειξη σχετικά με τη λειτουργία και τη χρήση του δικτύου (στο τηλέφωνο 2333350315 ή στο email: \n ' ); //--> Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε ' ); //--> Αυτό">
' );
//-->\n
dplateos@otenet.gr
' );
//-->

Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
' );
//-->

Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε). Παράλληλα, ο δήμος θα εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο για το έργο που θα διανέμεται από το δημαρχείο, το ΚΕΠ του δήμου και τον σιδηροδρομικό σταθμό Πλατέος και θα τοποθετήσει πινακίδες στα σημεία κάλυψης του δικτύου με το λογότυπο «Wi-Fi Internet - Public Hot-Spot», για την ενημέρωση του κοινού.
O τρόπος σύνδεσης στο ασύρματο δίκτυο γίνεται χωρίς κάποια κρυπτογράφηση (WAP/WPA). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα υποκλοπής των δεδομένων που ανταλλάσσονται κάθε χρονική στιγμή από την συσκευή σας με το internet. Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή σας όταν μεταφέρονται μέσω αυτού του δικύου ευαίσθητα δεδομένα. Θα πρέπει να προσέχετε ώστε ο browser σας (π.χ. Internet Explorer, Firefox) να έχει συνδεθεί με κρυπτογράφηση (https://...) στις εν λόγω σελίδες. Το ασύρματο δίκτυο δεν υποβάλλεται σε φιλτράρισμα ή έλεγχο του διακινούμενου περιεχόμενου. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται η χρήση antivirus, firewall και η συχνή ενημέρωση ασφαλείας του συστήματός σας.
Οποιοδήποτε φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο ενδέχεται να εμποδίσει την ορθή επικοινωνία/σύνδεση στο ασύρματο internet. Η προβλεπόμενη κάλυψη του δικτύου είναι οι προαναφερθέντες υπαίθριοι χώροι και μόνον αυτοί. Επίσης, οποιαδήποτε παράμετρος του δικτύου μπορεί μελλοντικά να αλλάξει με ευθύνη του κύριου του έργου (Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ) χωρίς σχετική προειδοποίηση των χρηστών (π.χ. αντί για χρονικό περιορισμό να γίνει έλεγχος όγκου δεδομένων) ανάλογα με την χρήση/κατάχρηση του δικτύου.
Tο συγκεκριμένο δίκτυο δεν σχετίζεται με το έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υπηρεσιών Ασύρματης Πρόσβασης, Υπηρεσιών και Εφαρμογών στο Δήμο Πλατέος» που βρίσκεται στη φάση υλοποίησης (αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση το Δεκέμβριο του 2009). Το έργο αφορά στη δημιουργία δικτύου, με 20 σημεία ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο που θα αναπτυχθούν στους οικισμούς Αράχου, Κλειδίου, Κορυφής, Λιανοβεργίου, Παλαιοχωρίου, Πλατάνου, Πρασινάδας, Πλατέος και Τρικάλων. Μέσω του δικτύου, κάτοικοι και επισκέπτες των συγκεκριμένων οικισμών θα μπορούν -εκτός από το να έχουν ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ- να κάνουν χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του ειδικού portal που προβλέπεται να δημιουργηθεί. Το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει: νέα-ανακοινώσεις-δραστηριότητες-εκδηλώσεις του δήμου που ενδιαφέρουν τους δημότες και επισκέπτες, αυτόματη λήψη και παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών (rss feeds), εφαρμογές παρουσίασης πολυμεσικού περιεχομένου, εφαρμογές ενημερωτικού-εκπαιδευτικού περιεχομένου, εφαρμογές ψυχαγωγίας, εφαρμογή location based services, εφαρμογή αμφίδρομης επικοινωνίας του δήμου με τους πολίτες και εφαρμογή δημοσκοπήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: