Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Μετά τα τρία τελευταία «πέτρινα χρόνια» της υποχρηματοδότησης και γενικότερης απαξίωσης των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, μια μικρή ελπίδα διαφαίνεται σ’ ένα κομμάτι της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, η οποία πρέπει όμως να γεννήσει σύντομα μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων - πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση /επανένταξη - αλλά και γενικότερα για την ψυχική υγεία.
Η νέα διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας κάνει αυτό που η προηγούμενη αρνούνταν πεισματικά να κάνει: Τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης – υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί με τις προγραμματικές συμβάσεις λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Το πρώτο θετικό βήμα είναι η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός μας για δημιουργία κωδικού χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης. Εγκρίθηκε, έτσι, η πρόβλεψη ειδικού κωδικού (Κ.Α.Ε. 2555) των Κέντρων Πρόληψης στο τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2010, ώστε να χρηματοδοτούνται χωρίς «διαρροές» δημόσιου χρήματος και σύμφωνα με τα οριζόμενα από την πενταετή προγραμματική σύμβαση λειτουργίας τους. Περιμένουμε, με την επικείμενη ψήφιση του Προϋπολογισμού, την εφεξής ομαλή κατανομή των εγγεγραμμένων σε αυτόν 9 εκ. Ευρώ για το 2010.
Το δεύτερο θετικό βήμα είναι η με ημερομηνία 30/11/09 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για προσαύξηση κατά 12 εκ. Ευρώ της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης για το τρέχον έτος, προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη της προηγούμενης διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας και του Ο.ΚΑ.ΝΑ. προς τα Κέντρα Πρόληψης. Με έγγραφό μας έχουμε ζητήσει από την απελθούσα διοίκηση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το ποσό να κατανεμηθεί σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης χωρίς καθυστέρηση.
Η τρίτη θετική εξέλιξη έχει να κάνει με την κατανόηση από πλευράς της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας της εξής αλήθειας: Η βάση πάνω στην οποία κατά τα τελευταία τρία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης κινδύνεψαν σοβαρά με «λουκέτο» είναι το ασταθές και πλέον αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μας. Το «σφυρί» που έσπασε το «λουκέτο» είναι οι συλλογικοί αγώνες των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης μαζί με αρκετούς Προέδρους Κέντρων Πρόληψης, όπως της Αθήνας κας Βάσιας Τριφύλλη, του Ελληνικού κου Χρήστου Γκορτζίδη και πολλών άλλων, που συγκρότησαν μάλιστα Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, σε μια κρίσιμη στιγμή των κινητοποιήσεών μας. Τώρα το Σωματείο και όλοι όσοι πιστεύουν στην θεσμική ενδυνάμωση των Κέντρων Πρόληψης, όσοι βλέπουν την Πρόληψη με σοβαρότητα, θα παλέψουμε για την ανάπτυξη ενός δημόσιου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης με αποκεντρωτικό χαρακτήρα, αλλά οικονομικά και νομικά στέρεο. Το υλικό αυτής της επίκαιρης μετεξέλιξης - ανθρώπινο, γνωστικό – υπάρχει ήδη: Απομένει η σταθερή πολιτική βούληση από πλευράς Κράτους. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας, η βούληση αυτή έχει καταρχάς δηλωθεί με τον προγραμματισμό άμεσης έναρξης της διαδικασίας επίλυσης του θεσμικού προβλήματος με συμμετοχή και του Σωματείου μας, που έχει επεξεργαστεί σαφή πρόταση.
Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης της χώρας δηλώνουμε την ικανοποίησή μας για τις τελευταίες θετικές εξελίξεις και ειδικά για το γεγονός ότι η Πολιτική Ηγεσία, οι Υπεύθυνοι υπάλληλοι του Αυτοτελούς Τμήματος Εξαρτησιογόνων Ουσιών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν μέχρι τώρα υπεύθυνα το καθήκον τους σε σχέση με την Πρωτογενή Πρόληψη. Θεωρούμε επίσης ενδεικτικό της αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου της Πρωτογενούς Πρόληψης στον τομέα της καταπολέμησης των εξαρτήσεων, το γεγονός ότι η πρώην Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και νυν Υπεύθυνη του Τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων του ΠΑΣΟΚ, κα. Μαλλιώρη, ενδιαφέρεται εμπράκτως με παρεμβάσεις της για την σταθεροποίηση του δικτύου των Κέντρων Πρόληψης. Δεν λησμονούμε όσες και όσους, χωρίς να είναι εργαζόμενοι σε Κέντρα Πρόληψης, στάθηκαν πλάι μας στον μακρύ δρόμο που διανύσαμε μέχρι σήμερα, ως μαχόμενοι συνδικαλιστές, ως εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων, ως αιρετοί της αυτοδιοίκησης, ως βουλευτές, ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Δεν λησμονούμε τους συναγωνιστές μας.
Καλούμε όλους τους υπεύθυνους να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, ιδιαίτερα καθώς η κρίση βαθαίνει και διαπερνά ολοένα μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού και κατάτρωει ολοένα περισσότερα κομμάτια της κοινωνικής και ψυχικής ύπαρξής τους. Η ένταση της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης σημαίνει και έκρηξη των εξαρτήσεων και επιτάσσει την ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών, προστατευτικών δικτύων. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι αναγκαία η θεσμική υποβοήθηση της περαιτέρω διασύνδεσής μας με τα σχολεία, τους χώρους εργασίας, τους χώρους άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας των ανθρώπων – ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων.

Ως εργαζόμενοι είμαστε επικεντρωμένοι στον ενωτικό αγώνα μας για ένα άρτιο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών πρόληψης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης. Είμαστε, όμως, ταυτόχρονα σε εγρήγορση απέναντι σε ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις που θα επιβαρύνουν τους κοινωνικούς όρους ζωής των κατοίκων της χώρας, συνδαυλίζοντας τις βασικές αιτίες ανάπτυξης αντικοινωνικών, αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, όπως οι εξαρτήσεις.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει ούτε να μην απλωθεί, γιατί μας κινητοποιεί ένα συλλογικό όραμα: Το όραμα για μια κοινωνία πιο υγιή και η πίστη πως μια μέρα αυτό θα γίνει βιωμένη πραγματικότητα.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: