Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Μ. Χαλκίδης: «Με υπεύθυνο σχεδιασμό, χαμηλούς τόνους και ψυχραιμία συνεχίζουμε το έργο μας»

Η ομιλία του Μ. Χαλκίδη για τον Προϋπολογισμό του 2009

Στα πεπραγμένα της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και στον οικονομικό σχεδιασμό του επόμενου έτους αναφέρθηκε στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό ο Μ. Χαλκίδης στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο βουλευτής Ημαθίας αναγνώρισε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που έχει «γονατίσει» παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς και επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη καθώς «οι παρεμβάσεις που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης αυτής».
Ισχυρή κριτική άσκησε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση στην οποία και εντόπισε μεγάλες ευθύνες ως προς την εικόνα των δημοσίων οικονομικών της χώρας σήμερα ενώ με έμφαση σχολίασε και το αντιπολιτευτικό της ύφος, το οποίο κατά τον Μ. Χαλκίδη στηρίζεται «στην απαξιωμένη και κατακριτέα από τους πολίτες ξαναζεσταμένη συνταγή του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και της δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και στο θέμα της εξυγίανσης της λειτουργίας των προβληματικών επιχειρήσεων, όπως των Ολυμπιακών Αερογραμμών αλλά και του Ο.Σ.Ε. Ο βουλευτής τόνισε τα εξής:
«Οι φωνές της πραγματικής συντήρησης του τόπου δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με τις πολιτικές τους θέσεις. Οι εκπρόσωποι τόσο της Μείζονος όσο και της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης μας καταλογίζουν ότι εκποιούμε και ξεπουλάμε δημόσια περιουσία. Με την πρωτοβουλία που αναλάβαμε για Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ γλυτώνουμε από τον έλληνα φορολογούμενο 2,7εκ ευρώ ζημία την ημέρα. Οι εκπρόσωποι του παλαιολιθικού κρατισμού ας μας πουν: θα προτιμούσαν να διατηρήσουν αυτό το καθημερινό χρέος προς τον πολίτη;»
Στην ομιλία του ο βουλευτής Ημαθίας έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις κοινωνικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2009. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
«Ο Προϋπολογισμός του 2009 έχει αυξημένες δαπάνες. Εμείς δαπανούμε χρήματα για το κοινό καλό και δεν σπαταλούμε χρήματα για να πετύχουμε πρόσκαιρους κοινωνικούς εντυπωσιασμούς. Ο προϋπολογισμός μας λοιπόν είναι ένας ακόμη κοινωνικός προϋπολογισμός γιατί:
- Προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
- Προβλέπει την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ, των μισθών και των συντάξεων.
- Προβλέπει την καταβολή των επιδομάτων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
- Προβλέπει την αύξηση της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ
- Χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, όπως προβλέπεται στο νέο Ασφαλιστικό νόμο.
- Χρηματοδοτεί το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με 350εκ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι άλλα 100εκ ευρώ προβλέπονται από τον φετινό προϋπολογισμό, σύνολο 450εκ ευρώ το οποίο αρχίζει να λειτουργεί πριν το τέλος του έτους.
- Ο προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει αύξηση των πιστώσεων στο Υπ. Απασχόλησης κατά 12,9% σε σχέση με το 2008.
- Προβλέπει αύξηση των πιστώσεων του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κάλυψη αναγκών νοσηλευτικού προσωπικού και για την αύξηση του ποσού των βοηθημάτων υγειονομικής περίθαλψης κατά 8,7%.
- Προβλέπει αυξήσεις στις πιστώσεις στο Υπ. Παιδείας κατά 6,1% για την εξυπηρέτηση του προγράμματος της σχολικής στέγης, την επέκταση της διδασκαλίας της ξένης γλώσσας, τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.
- Αύξηση επίσης προβλέπεται και στις πιστώσεις του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κατά 7,7% για επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και ενισχύσεις στη γεωργία.»
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Μ. Χαλκίδης σημείωσε:
«Ο Προϋπολογισμός του 2009 ίσως είναι ο πιο δύσκολος μεταπολιτευτικός προϋπολογισμός. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με όραμα, με υπεύθυνο σχεδιασμό, με χαμηλούς τόνους και ψυχραιμία, με οδηγό τη λογική και όχι το συναίσθημα, μεριμνά και σχεδιάζει το μέλλον του τόπου και των πολιτών του. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, διορθώνουμε τα λάθη μας, αξιοποιούμε την αποκτηθείσα εμπειρία: σε κάθε περίπτωση, μένουμε προσηλωμένοι στην εξασφάλιση και παγίωση της ευημερίας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: