Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η παραλαβή του τελικού (Β2) σταδίου της μελέτης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Πλατέος και ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης ήταν τα σημαντικότερα από τα θέματα που απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πλατέος που συνεδρίασε χθες το απόγευμα. Ο δήμαρχος κ. Φώτης Δημητριάδης, στη καθιερωμένη πριν τη συζήτηση των θεμάτων ενημέρωση του σώματος, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψής του στην Αθήνα, που επισφραγίστηκαν με την έκδοση από τον υπουργό Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό, δύο αποφάσεων ένταξης σημαντικών έργων του δήμου Πλατέος, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πλατέος, πριν την λήξη της επόμενης αρδευτικής περιόδου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου υπόγειου αρδευτικού δικτύου που θα εξυπηρετεί έκταση 5.000 στρεμμάτων στα αγροκτήματα Νησελουδίου, Πλατάνου, Πρασινάδας και Κλειδίου. Το πρώτο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο αντλιοστασίων πλησίον της κοίτης του Αλιάκμονα, που θα τροφοδοτούν ένα εκτεινόμενο σε μήκος 20.000 μέτρων υπόγειο δίκτυο σωληνωτών αγωγών, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή του προσανατολισμού της γεωργικής παραγωγής με νέες, εντατικής μορφής, αποδοτικές καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά και τα δένδρα, στην αποτελεσματική εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για πρώτη φορά στη περιοχή μας όπως αυτό της μείωσης της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης, καθώς και στην εξοικονόμηση νερού στην άρδευση τουλάχιστον κατά 30%. Το δεύτερο έργο αφορά στην ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων μήκους 6 χιλιομέτρων στη περιοχή του αγροκτήματος Πλατέος, που θα συμβάλλει στη βελτίωση της προσπελασιμότητας προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην ευχερέστερη διακίνηση των γεωργικών μηχανημάτων και των προϊόντων. Φορέας υλοποίησης των έργων αυτών είναι η διεύθυνση μελετών κατασκευών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ήδη προετοιμάζει την δημοπράτησή τους. "Εκτός αυτών των πολύ σημαντικών έργων υποδομής που θα γίνουν στο δήμο μας, ωριμάζουμε και νέες μελέτες για νέα έργα αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή μας, τις οποίες και θα υποβάλλουμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της δράσης 5 του μέτρου 125Α του προγράμματος, αν και υπάρχουν σχετικά περιορισμένες πιστώσεις ύψους μόνο 33 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση έργων αγροτικής οδοποιίας στο σύνολο της χώρας" συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
900.000 ευρώ για έργα συμπληρωματικών υποδομών στον Οικισμό των Εργατικών Κατοικιών "Πλατύ Ι" Την έγκριση, με χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), συμπληρωματικής χρηματοδότησης ύψους 900.000 ευρώ για τον οικισμό εργατικών κατοικιών "Πλατύ Ι", γνωστοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Πλατέος. "Με τα χρήματα αυτά, τα οποία θα εκχωρηθούν από τον ΟΕΚ στον δήμο μας, μέσω της σύναψης 2 προγραμματικών συμβάσεων, θα συμπληρωθούν οι αθλητικές υποδομές στο χώρο των εργατικών κατοικιών με την κατασκευή ενός διπλού γηπέδου αντισφαίρισης με κερκίδες καθώς και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου" είπε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος, αναφερόμενος με την ευκαιρία και στη πρόσφατη κλήρωση των εργατικών κατοικιών, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι "ο δήμος Πλατέος δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή στη διαδικασία (υποβολή αιτήσεων, αξιολόγηση και έγκριση των δυνητικών δικαιούχων, κλήρωση) που διεξήγαγαν αποκλειστικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΕΚ".
Παρελήφθη το τελικό στάδιο της Μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Πλατέος Την παραλαβή του τελικού (Β2) σταδίου της μελέτης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Πλατέος, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο. "Είμαστε μεταξύ των πρώτων δήμων σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ολοκληρώνουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό στην περιοχή μας, με την παραλαβή σήμερα της σχετικής μελέτης η οποία αφού πάρει και την έγκριση της διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωροταξίας της Περιφέρειας θα προωθηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την έκδοση προεδρικού διατάγματος από τον κ. Σουφλιά", ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο δήμαρχος Πλατέος , τονίζοντας ότι, με την κύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ο δήμος Πλατέος αποκτά έναν τρόπον τινά "συνταγματικό χάρτη" που συνιστά ένα δομημένο σύνολο της χωροταξικής-πολεοδομικής οργάνωσης, των χρήσεων γης και της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής για την επόμενη 20ετία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μετά από πρόταση του δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο όρισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της νεοσύστατης Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης. Πρόεδρος ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Παναγιώτης Μαργαρίτης, με αντιπρόεδρο τον δημοτικό σύμβουλο επίσης της πλειοψηφίας κ. Χαράλαμπο Μερτζανίδη και μέλη, τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Ιερεμία Κιοσέογλου, τον εκπρόσωπο που θα ορίσει ο Αθλητικός Σύλλογος Πλατάνου (που επελέγη ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς της περιοχής) και τους δημότες κ. Ιωάννη Διονυσίδη, κ. Σμαρώ Πάντου Σμαρώ και την κ. Χαρίκλεια Κουρατζίνου. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Αλέξανδρος Κανακάρης, μετά την απάντηση του δημάρχου σε ερώτησή του ότι "θα προβλεφθεί αποζημίωση μόνο για τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, δεδομένου ότι αυτός θα παρέχει επί καθημερινής βάσεως τις υπηρεσίες του στην Επιχείρηση που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσεων να υλοποιήσει", απεχώρησε από τη διαδικασία καταγγέλοντας τη δημοτική αρχή ότι "με την πολιτική της δημιουργεί περισσότερες έμμισθες θέσεις για αιρετούς ακόμη και από τους υπαλλήλους του δήμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: