Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η χωροθέτηση Επιχειρηματικών Πάρκων αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη του Νομού Ημαθίας τονίστηκε στην Εσπερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Πλατέος


Η ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών (Β.Ε.ΠΕ.), το νέο σχέδιο νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και η παρουσίαση της μελέτης του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου Πλατέος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στη περιοχή του, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εσπερίδας που διοργάνωσε χθες στο Πλατύ ο δήμος Πλατέος.

Το θεσμικό πλαίσιο για τις βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές που ισχύει στη χώρα μας, τα προβλήματα που υπάρχουν στην ίδρυση, τη λειτουργία και τη διαχείριση των Β.Ε.ΠΕ., καθώς και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα επιχειρηματικά πάρκα που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, ανέλυσε στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του ο προϊστάμενος βιομηχανικής υποδομής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας κ. Δημοσθένης Βοϊβόντας που ήλθε ειδικά για την εσπερίδα από την Αθήνα. Ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου Πλατέος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, από τον κ. Νίκο Βασιλειάδη, διευθυντή του τμήματος στρατηγικού σχεδιασμού και επιχειρηματικής ανάλυσης της εταιρίας «COSMOS Συμβουλευτική» που εκπόνησε τη σχετική μελέτη. Στις ομιλίες τους, που προηγήθηκαν των εισηγήσεων, τόσο ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης όσο και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου, τόνισαν την ανάγκη χωροθέτησης οργανωμένων περιοχών για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων ώστε να γίνει ο νομός Ημαθίας ελκυστικός σε επενδύσεις και να λυθούν πολλά από τα προβλήματα λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Στην έναρξη της εσπερίδας, ο δήμαρχος Πλατέος κ. Φώτης Δημητριάδης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή του δήμου Πλατέος, στα οποία, όπως είπε, βασίστηκε η πρωτοβουλία του δήμου να προτείνει στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας την ανάπτυξη τριών επιχειρηματικών πάρκων στην περιοχή του και στις ενέργειες που προωθεί ο δήμος Πλατέος για την ωρίμανση των σχετικών έργων ώστε να τύχουν χρηματοδότησης από το υπουργείο Ανάπτυξης, αμέσως μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος και τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα-επιχειρηματικότητα 2007-2013. Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, «ο στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου Πλατέος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων, που παρουσιάζουμε σήμερα σε δημόσια εκδήλωση, συνιστά ουσιαστικά την μελέτη βιωσιμότητας των επιχειρηματικών πάρκων που προτείνουμε. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες ειδικότερες μελέτες, που θα τεθούν σε διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης με φορείς και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ίδρυση ανώνυμης εταιρίας επιχειρηματικών πάρκων, ώστε να προχωρήσουν τα έργα που θα προταθούν και να σταματήσει αυτή η, επί σειρά δεκαετιών, άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, όπου δη, και μάλιστα με τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον όπου ζούμε. «Και την θέληση έχουμε και την δύναμη» – τόνισε ο δήμαρχος Πλατέος – «για να σταματήσουμε αυτήν την ασυδοσία, με εργαλείο και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου που η μελέτη του έχει ολοκληρωθεί και είναι καθ’ οδόν για κύρωση με προεδρικό διάταγμα». Ο δήμαρχος κατέληξε με την ευχή να αποτελέσει η εσπερίδα την αφορμή και την απαρχή για ενέργειες και δράσεις, που μπορούν και επιβάλλεται από τα πράγματα να αναληφθούν τώρα ώστε να αναπτυχθεί «αυτή η χειμάζουσα περιοχή, αυτός ο πάλαι πότε πανίσχυρος νομός ο οποίος από τις πρώτες θέσεις τις οποίες κατείχε πριν λίγα χρόνια, τα σημερινά δεδομένα το φέρνουν να είναι ουραγός».

Στον χαιρετισμό του, ο αντινομάρχης Ημαθίας κ. Γιώργος Σουμπέκας μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του (απουσιάζοντος στην Αθήνα) Νομάρχη γι’ αυτή την πρωτοβουλία του δήμου Πλατέος, που, όπως είπε, «έχει όλες τις προϋποθέσεις για να χωροθετηθούν στην περιοχή του επιχειρηματικά πάρκα, για το καλό όχι μόνο των δημοτών του αλλά όλων των πολιτών του νομού Ημαθίας, καθώς και των όμορων νομών». Επίσης συγχάρηκε τον κ. Βοϊβόντα, που «με την παρουσία του δείχνει και αποδεικνύει ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αγκαλιάζει αυτές τις πρωτοβουλίες».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το επιμελητήριο Ημαθίας τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια προσπαθεί να πείσει την τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε καινούργιο χωροταξικό σχεδιασμό. Για να γίνει ο νομός ελκυστικός σε επενδύσεις χρειάζεται να χωροθετηθούν τόποι για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων. «Είναι τραγικό – τόνισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου – σήμερα στην πρωτεύουσα του νομού και στις άλλες πόλεις να μην έχει ούτε ένα συνεργείο αυτοκινήτων άδεια λειτουργίας. Τι σημαίνει αυτό; Ούτε μπορεί να κάνει επενδύσεις καινούργιες, ούτε μπορεί να λειτουργήσει, ούτε να ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους, ούτε πουθενά. Έγιναν όπως έγιναν οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, όμως ξεχάσανε να βάλουν χώρους για την εγκατάσταση βιοτεχνιών, βιομηχανιών και οιονδήποτε άλλων εργασιών συναφών με το επιχειρείν. Οι προτάσεις του Επιμελητήριου για την προσέλκυση επενδύσεων είναι διαχρονικές και διατυπωμένες εδώ και 10 χρόνια, δεν έχουν αλλάξει: Λέγαμε και πριν από 10 χρόνια ότι οι χωροθετήσεις αυτές «πρέπει να υπάρχουν σε κάθε δήμο ή σε κάθε ενοποιημένη γεωγραφική ενότητα μεταξύ δήμων και θα συμβάλουν στην μετατόπιση από τις πόλεις των βιοτεχνικών κυρίως μονάδων με ευνοϊκούς όρους, την καθιέρωση νέας τεχνολογίας, την επέκταση και την συγχώνευση μικρών ομοειδών επιχειρήσεων με σκοπό την δημιουργία ανταγωνιστικών μονάδων». Ο κ. Ουσουλτζόγλου, τόνισε την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στην πολιτεία για την τροποποίηση του υπάρχοντα νόμου όσον αφορά τους φορείς χρηματοδότησης των βιοτεχνικών πάρκων και να γίνουν σε τοπικό επίπεδο μελέτες σε συνεργασία με τους δήμους προκειμένου να καθοριστούν οι περιοχές που μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια πάρκα με βάση κριτήρια όπως η ομαδοποίηση των επιχειρήσεων ανάλογα με την δραστηριότητα σε οχλούσες ή μη, σε ρυπογόνες ή μη, σε εντάσεως εργασίας ή κεφαλαίου και στην κάλυψη μεγάλων ή μικρών εκτάσεων. Πρότεινε την επανάχρηση και επαναλειτουργία των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων και συγκροτημάτων τα οποία όπως είπε «μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, από το '90 και μετά, δυστυχώς στο νομό Ημαθίας υπήρχαν πάρα πολλές τέτοιες επιχειρήσεις οι οποίες συνεργαζόντουσαν με το ανατολικό μπλοκ και κλείσανε και υπάρχουν ένα σωρό εγκαταστάσεις αργούσες αυτή τη στιγμή». Τέλος, συνεχάρη τον δήμαρχο Πλατέος για την πρωτοβουλία του και ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν και άλλοι δήμαρχοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του δήμου Πλατέος («ο δήμος Μελίκης είναι έτοιμος» είπε) και εξέφρασε την ελπίδα και όλος ο νομός «να γεμίσει από τέτοια μικρά βιοτεχνικά πάρκα ούτως ώστε να μπορούν να βρουν χώρο εγκατάστασης οι μικρές επιχειρήσεις».
Ακολούθησαν οι δύο βασικές εισηγήσεις, από τον κ. Δημοσθένη Βοϊβόντα (υπουργείο Ανάπτυξης) και τον κ. Νίκο Βασιλειάδη (εταιρία Cosmos Συμβουλευτική), που ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικές στο θέμα και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των 100 περίπου ατόμων που παρακολούθησαν την εσπερίδα.

Στις παρεμβάσεις τους, η κ. Αναστασία Πάπαρη, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, επεσήμανε την ανάγκη να καλυφθεί το κενό που διαπιστώνεται στον χωροταξικό σχεδιασμό στο χωρικό επίπεδο των νομαρχιών και αναφέρθηκε στη πρόσφατη πρωτοβουλία της Ν.Α. Ημαθίας να ιδρύσει οργανισμό εφαρμογής πολεοδομικού σχεδιασμού στο νομό. Ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Μούρνος, στην τοποθέτησή του εξέφρασε εύστοχα τον προβληματισμό του, κατά πόσον θα είναι επιτυχές να δημιουργηθούν επιχειρηματικά πάρκα στον νομό, όπως και στην περιοχή του Πλατέος ειδικότερα, εάν βασιστούμε στο κλασικό μοντέλο ανάπτυξης της βιομηχανίας, τονίζοντας ότι «στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, με τους περισσότερους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας να θεωρούνται πλέον κορεσμένοι και ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις και τον διεθνή ανταγωνισμό, θα πρέπει μάλλον να προσανατολιστούμε σε προτάσεις χωροθέτησης και ανάπτυξης νέου τύπου επιχειρήσεων στο νομό μας, σε καινοτόμες δραστηριότητες, όπως είναι οι νέες τεχνολογίες αιχμής και η βιολογική παραγωγή των αγροτικών προϊόντων». Εκτός αυτών, υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις από παρευρισκόμενους –κυρίως ερωτήσεις διευκρινιστικού χαρακτήρα προς τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην εσπερίδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Μελίκης (και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ημαθίας) κ. Κώστας Καρέλης, Αξιού κ. Νίκος Γιουτίκας, Χαλάστρας κ. Γρηγόρης Ουζούνης, ο αντινομάρχης Ημαθίας κ. Γιώργος Σουμπέκας που εκπροσώπησε τον απουσιάζοντα στην Αθήνα νομάρχη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο κ. Δημήτρης Μούρνος και ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Άγγελος Τόλκας, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι των δήμων Πλατέος και Αλεξάνδρειας, οι διευθυντές των εργαστασίων ΕΒΖ και Vivartia κ.κ. Γιάννης Δάνας και Νίκος Γκαντίνας, ο γραμματέας της Ν.Α. Ημαθίας κ. Σταύρος Γιαναβαρτζής, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ημαθίας, εκπρόσωποι βιομηχανιών και βιοτεχνιών της ευρύτερης περιοχής, διευθυντές και στελέχη υπηρεσιών (ΤΥΔΚ, Ν.Α. Ημαθίας, Δήμων της περιοχής), κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: