Την Τετάρτη 30 Ιουνίου, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ε.Δ.Α.Π.Κ.Μ.), ο Δήμαρχος Πλατέος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμου Αλεξάνδρειας, κ. Φώτης Δημητριάδης είχε καταθέσει πρόταση έργου, για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013
Συγκεκριμένα κατέθεσε το φάκελο του έργου: «Αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης Δήμου Πλατέος», προϋπολογισμού 4.600.000 ευρώ,
Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία 9 συστημάτων επεξεργασίας πόσιμου νερού στους αντίστοιχους υδατόπυργους των οικισμών του Δήμου Πλατέος (Αράχου, Λιανοβεργίου, Κλειδίου, Κορυφής, Κυδωνιάς, Πλατάνου, Πρασινάδας, Τρικάλων και Πλατέος), για την απομάκρυνση όλων των ανεπιθύμητων ή και βλαβερών για την υγεία ουσιών, όπως Αρσενικού, Μαγγανίου, Αμμωνιακών και Σιδήρου, από το νερό των υδρευτικών γεωτρήσεων και του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πλατέος, καθώς και την εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης, με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό τηλε-ελέγχου, της παρεχόμενης ποιότητας και ποσότητας του πόσιμου νερού του υδρευτικού δικτύου του Δήμου Πλατέος, ιδιαίτερα σε νευραλγικής σημασίας σημεία-χώρους συνάθροισης κοινού, όπως είναι τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, ο παιδικός σταθμός, δημοτικά κτήρια και αθλητικά γυμναστήρια.
Ο προϋπολογισμός της υποβληθείσας πρότασης ανέρχεται σε 4.600.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.983.626 ευρώ για τα Συστήματα επεξεργασίας του πόσιμου νερού (υποέργο 1) και 616.374 ευρώ για την προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας και ποσότητας νερού του δικτύου ύδρευσης (υποέργο 2).
Η πρόταση υποβλήθηκε από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Αλεξάνδρειας, στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης της Ε.Δ.Α.Π.Κ.Μ. του Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 προς ΟΤΑ α' βαθμού, ΔΕΥΑ, ΕΥΑΘ και Συνδέσμους Ύδρευσης, για την υποβολή προτάσεων που αφορούν τη διαχείριση και διανομή ύδατος (πόσιμο νερό).
Την Παρασκευή 19/11/2010 συνεδρίασε έκτακτα το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ύδρευσης Αλεξανδρείας, με θέμα τη αντικατάσταση μιας προγραμματικής σύμβασης με μια άλλη, ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια των 4,6 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση μηχανημάτων καθαρισμού και ελέγχου των νερών του δήμου Πλατέος.
Με παρέμβασή μου κατά τη διάρκεια του συμβουλίου επεσήμανα ότι η λογική του να βελτιώνουμε την ποιότητα των νερών από τις γεωτρήσεις, ουσιαστικά σαμποτάρει το μεγάλο έργο της κατασκευής του κεντρικού αγωγού που θα υδροδοτήσει τον κάμπο με τα νερά των πηγών του όρους Βερμίου, αφού αρκούμαστε στη τοποθέτηση φίλτρων αντί να διεκδικήσουμε τη κατασκευή του έργου που θα έσωζε μια για πάντα το Ρουμλούκι από το βραχνά των νερών των ρυπασμένων γεωτρήσεων.
Η σημερινή διοίκηση του Συνδέσμου Ύδρευσης επομένως δεν είναι απλά υπεύθυνη για τη δαπάνη των 4,6εκ ευρώ , αφού αυτά τα φίλτρα θα είναι άχρηστα αν αξιοποιηθούν τα νερά των πηγών, αλλά θα είναι υπεύθυνη και υπόλογη αν ματαιωθεί το έργο την μεταφοράς του νερού των πηγών.
Είναι κρίμα σε ένα τόπο που είναι προικισμένος με άφθονο και άριστης ποιότητας νερό ( πηγές του Βέρμιου), με απόλυτη ευθύνη των διοικήσεων του Συνδέσμου Ύδρευσης Αλεξάνδρειας, αυτός ο πλούτος να μην αξιοποιείται για τη ύδρευση των κατοίκων του Ρουμλουκιού.
Η πολιτική βούληση της διοίκησης του κου Φ..Δημητριάδη , φάνηκε πολύ καθαρά και για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι αυτή η διοίκηση δεν θέλει ούτε μπορεί να υλοποιήσει το έργο υδροδότησης των κατοίκων του με νερά από τις πηγές , παρά τις πρόσφατες αντίθετες προεκλογικές διαβεβαιώσεις , υποσχέσεις και εξαγγελίες της.
Απόδειξη ότι προωθεί τη τοποθέτηση φίλτρων για το αρσενικό κτλ κόστους εκατομμυρίων ευρώ, αντί να προωθήσει τη προμελέτη του έργου που έχει ήδη πληρωθεί με 1,5 εκατ, ευρώ (που όλα δείχνουν ότι θα πάνε χαμένα) ώστε να αποκτήσει έτοιμη μελέτη(καταβάλλοντας το υπόλοιπο ποσό) , ώριμη για τη εξεύρεση πόρων ώστε να κατασκευαστεί το έργο.
Φαίνεται ότι το έργο οδηγείται ξανά στις «καλένδες» για μια ακόμη φορά, εκτός και εάν υπόγεια μεθοδεύεται η κατασκευή του με τη μέθοδο παραχώρησης (όπως σχεδίαζαν να εφαρμόσουν και για το εργοστάσιο σκουπιδιών) η με ΣΔΙΤ, που ο λαός θα χρυσοπληρώνει εφ όρου ζωής.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σχετική οδηγία της ΕΕ του 1998 προτείνει την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Ύδρευσης - Αποχέτευσης και Εγγείων Βελτιώσεων. Οδηγία, που ήδη γίνεται πράξη από τις ελληνικές κυβερνήσεις, και με τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ, αλλά και με την προσπάθεια εισόδου πολυεθνικών στην ΕΥΑΘ.
Τα νέα χαράτσια, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο νερό δείχνουν με σαφήνεια την πολιτική που ακολουθεί συνολικά η ΕΕ, αλλά και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας για τους υδάτινους πόρους. Η «λύση» της «ορθής τιμολόγησης του νερού», δεν είναι άλλη, από τη συνέχιση και διεύρυνση της πολιτικής «ο χρήστης πληρώνει». Και μάλιστα για ένα φυσικό προϊόν που είναι κοινωνικό αγαθό
Το νερό όμως όπως και ο αέρας που αναπνέουμε είναι φυσικός πόρος, είναι κοινή κληρονομιά μας και ως αγαθό πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα.
Χρήστος Αλευράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου