Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΟΤΟΕ:ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε :
α) Να απαντήσει με θέσεις και πρωτοβουλίες στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης, που σχεδιάζονται ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου
β) Να διατυπώσει τις τελικές θέσεις της ΟΤΟΕ προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδο, για το Θεσμικό Συνομιλητή από πλευράς των τραπεζών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και
γ) Να αναδείξει τις προτάσεις της για την προστασία της απασχόλησης και τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ενόψει και των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Το Γενικό Συμβούλιο επεσήμανε, ότι παρά τις διακηρυγμένες καλές προθέσεις της Κυβέρνησης για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού συστήματος με κοινωνική δικαιοσύνη και βιώσιμη προοπτική, γίνεται εμφανής από τις πρώτες εκτιμήσεις η ανατροπή βασικών πολιτικών και κοινωνικών αρχών, που πρέπει να διαπνέουν ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Δυστυχώς, οι πρώτες ενδείξεις από τα σχέδια της Κυβέρνησης μάς ανησυχούν, γιατί δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, με το να βάλουν να πληρώσουν εκείνους που λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Επίσης παραμένουν στην ανακατανομή του χρόνου ασφάλισης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με τελικό αποτέλεσμα την ισοπέδωση προς τα κάτω όσων κερδήθηκαν σε άλλες εποχές, με σημαντικούς συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες των εργαζομένων.
Επισημάνθηκε ακόμα, ότι σε μια χρονική στιγμή που η χώρα μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τα κοινωνικά αδιέξοδα να διογκώνονται καθημερινά, απαιτούνται ανατροπές και ρήξεις με τις νοοτροπίες και τους φορείς που τα δημιούργησαν, με αίσθημα ευθύνης από όλους, αλλά και με κοινωνική ευαισθησία για τους αδύναμους και αποφασιστικότητα, την οποία πρέπει να επιδείξει η Κυβέρνηση, για να πληρώσουν οι δυνατοί του οικονομικού συστήματος.
ØØ


Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΟΤΟΕ έχει επεξεργασμένες θέσεις κοινωνικά δίκαιες και ρεαλιστικές, που διασφαλίζουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων και δημιουργούν μια νέα βιώσιμη προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος για το μέλλον.
Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θα αγωνισθούν για τη δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και παράλληλα μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, για να δημιουργήσουν όρους και προϋποθέσεις δίκαιης κατανομής των ασφαλιστικών βαρών (για να πληρώσουν επιτέλους αυτοί που πρέπει), αλλά και δίκαιης διάθεσης του ασφαλιστικού προϊόντος, που αφορά στη Σύνταξη και στην Υγεία, που απαιτούν οι πραγματικές ανάγκες σήμερα.


ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ.
Η ΟΤΟΕ, μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις στα πλαίσια σχετικών πρωτοβουλιών του Υπουργού Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδου, με σκοπό τη διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με νομοθετική ρύθμιση, ξεκαθάρισε τις θέσεις της, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αποδεχθούν μια ουσιαστική θεσμική λύση.
Η ΟΤΟΕ κατέστησε σαφές, ότι έτσι διασφαλίζεται μια ισοδύναμη, σταθερή και διαχρονική θεσμική λύση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική εκπροσώπηση μέσω των εργοδοτικών οργανώσεων των τραπεζών.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ακόμα, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ θεωρεί αναγκαία την ανάδειξη των προτάσεών της για την προστασία της εργασίας και των ρυθμίσεων που απαιτούνται για τις εργασιακές σχέσεις, που έστειλε με επιστολή της στον Υπουργό Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδο, ενόψει της σχετικής επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης.
Συγκεκριμένα οι προτάσεις της ΟΤΟΕ κινούνται στους εξής βασικούς άξονες:
· Έλεγχος της εφαρμογής των ωραρίων και των υπερωριών
· Κατάργηση της υπερεργασίας
· Κατάργηση της ανεξέλεγκτης διευθέτησης ωραρίων, υπερωριών και υπερεργασίας
· Προστασία της Εργασίας.

Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου θα αποτελέσουν το ξεκίνημα της δικής μας διεκδικητικής προσπάθειας, την οποία θα εντάξουμε στη συνολική αγωνιστική προσπάθεια του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας, με τη συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου, για ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις στο Ασφαλιστικό, που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, των εργαζομένων και των συνταξιούχων αυτής της χώρας, και παράλληλα ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων και η ΟΤΟΕ θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υπεράσπιση του εισοδήματος, της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: