«Μέσα σε αυτήν την άσχημη οικονομική κατάσταση, και παρά αυτήν, η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να εγγυοδοτήσει κοινοπρακτικό δάνειο 63 εκ. ευρώ προς τις 5 τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν και επίσης έχουν ενεχυριάσει μετοχές της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.
Όπως ξέρετε ήταν μία προσπάθεια 6 μηνών. Ήταν μια προσπάθεια την οποία τη διεκδικούσαν όλοι οι εργαζόμενοι. Τη διεκδικούσαμε τοπικά σαν κοινωνία, τη διεκδικούσαμε σε όλες τις περιοχές που υπήρχαν εργοστάσια και εκμεταλλεύσεις της ΕΝΚΛΩ.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία για μένα το γεγονός αυτό και η απόφαση της περασμένης βδομάδας. Γιατί τόσο προεκλογικά, στην προεκλογική μου πορεία, όσο και μετεκλογικά, η ιστορία των εργοστασίων ήταν μια προσωπική επιλογή που αποφάσισαν να την κάνω για να μπορέσω να βοηθήσω τον τόπο μου και τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτήν με την καλύτερη δυνατή λύση. Ένα πρόβλημα για το οποίο πολλοί λέγανε είναι χαμένη ιστορία, ένα θέμα που οι περισσότεροι θεωρούσαν χαμένο.
Από τον Οκτώβρη λοιπόν ξεκινήσαμε με τους εργαζόμενους μία προσπάθεια, «θα απαιτήσουμε λύση από τη δικιά μας σημερινή κυβέρνηση, την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ». Και θέλω να τονίσω ότι όλο αυτό δεν θα γινόταν δίχως την παρουσία, την επιμονή αλλά και τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων. Το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας ανήκει σε αυτούς. Από την πρώτη στιγμή ήμουν σε συνεννόηση με αυτούς, ώστε να μπορέσουμε και να καταλήξουμε στο τι διεκδικούμε. Μεσολάβησαν πάρα πολλές συναντήσεις, προσωπικές και με τους εργαζόμενους, με την Υπουργό Οικονομίας, και προσωπικές αλλά και με τους εργαζόμενους, την κ. Κατσέλη, τον γ.γ. Βιομηχανίας κ. Φούρλα, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη. Υπηρεσιακούς παράγοντες πάρα πολλούς τους οποίους έπρεπε να πείσουμε για τις δυνατότητες της περιοχής και την ανάγκη στήριξης όλης αυτής της ιστορίας της περιοχής αλλά και μιας μονάδας που έχει αφήσει πολλά. Συναντήσεις που κορυφώθηκαν σε ανώτατο επίπεδο με την παρέμβαση και καθοριστική κίνηση του κ. Πεταλωτή αλλά και πάρα πολλών ακόμα ανθρώπων.
Δυστυχώς τα πράγματα εξαρχής δεν φαινόταν ότι θα πήγαιναν καλά, και λόγω της κρίσης αλλά και γιατί υπήρχε μια σειρά ζητημάτων νομικών και οικονομικών, ζητημάτων τα οποία έπρεπε να ξεπεραστούν. Θέλω να αναφέρω εδώ τις ευθύνες που έχει η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα ΕΝΚΛΩ. Όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν κάτι το οποίο αν είχε γίνει σωστά σήμερα δεν θα βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση και θα είχαμε γλιτώσει πάρα πολλά. Η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε χρήματα χωρίς να εξασφαλίζει τίποτε. Η προηγούμενη κυβέρνηση με ευθύνη της και με μία μόνο επιλογή «Φύγε κακό από τα μάτια μου», έδινε χρήματα σε έναν κουμπαρά χωρίς πάτο. Και δαπανήθηκαν άσκοπα πάρα πολλά χρήματα που δεν κατευθύνθηκαν ούτε στα δεδουλευμένα των εργαζομένων ούτε στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.
Ερχόμαστε λοιπόν ως κυβέρνηση και λέμε δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι αυτού του είδους η χρηματοδότηση. Και δεν μπορεί να συνεχιστεί για λόγους νομικούς, ανταγωνισμού, εσωτερικού κι εξωτερικού. Κι έπρεπε να ξεπεράσουμε ζητήματα Ευρωπαϊκής Επιτροπής , που ήταν και τα σημαντικά σε όλη αυτήν την ιστορία,. Αλλά και εσωτερικού ανταγωνισμού, γιατί καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κι άλλες εταιρίες οι οποίες πρέπει να στηριχθούν –και θα στηριχθούν- και δεν είναι μόνο η ΕΝΚΛΩ.
Άρα η δική μας προσπάθεια είναι καταρχήν η συνολική στήριξη του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα. Και κατά δεύτερον, αυτό που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, η συμφωνία των τραπεζών στην εγγυοδοσία του ελληνικού κράτους.
Σήμερα έχουμε φτάσει στο εξής σημείο: Η κυβέρνηση να βάζει όρους με τους οποίους δίνεται αυτή η χρηματοδότηση. Και έχουν να κάνουν και με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Με την κάλυψη και αναδιάταξη των οφειλών της εταιρίας, αλλά και κυρίαρχα, το μακροπρόθεσμο και πιο σημαντικό κομμάτι, με την αναδιάταξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων ακόμη και αυτής της ίδιας της εταιρίας.
Το επόμενο διάστημα τοποθετείται διεθνής σύμβουλος στην ΕΝΚΛΩ ο οποίος θα αναλάβει να εξετάσει τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από τα σχήματα που υπάρχουν σήμερα, την πρόσκληση και νέων επενδυτών, πέραν των τραπεζών που υπάρχουν και των δράσεων της ΕΝΚΛΩ στο βαθμό που μπορούν να γίνουν αυτές. Και αναλαμβάνει την οικονομοτεχνική μελέτη, που πρέπει να ολοκληρωθεί πάρα πολύ σύντομα, και είναι κι αυτό μέσα στους όρους που θέτει η κυβέρνηση. Κι αυτό ανεξάρτητα από τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν παράλληλα.
Όλη αυτή η διαδικασία θα επιδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Ανέφερα πριν ότι είναι συνολική η παρέμβαση στον κλάδο. Εξειδικεύω: προχθές ανακοίνωσε η Υπουργός και την τελική μορφή του προγράμματος επιδότησης επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και υπόδησης, για όλες τις βιομηχανίες που πληρούν τα κριτήρια. Παράλληλα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, και προσωπικά από μένα, στο νέο αναπτυξιακό νόμο, να επιδοτηθεί η επανάχρηση εγκαταλελειμμένων εργοστασίων αλλά και εγκαταστάσεων που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Υπάρχει μια σειρά προγραμμάτων που βγήκαν για τις πράσινες επιχειρήσεις. Και θέλω να σταθώ εδώ ότι το βάρος που δίνεται για τις νέες δράσεις της ΕΝΚΛΩ έχει να κάνει κυρίως με τη στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και παραγωγή. Όπως ξέρετε υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΕΝΚΛΩ σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ας μιλήσουμε για την περιοχής μας. Για τη Νάουσα, αυτό που εξαρχής είχαμε θέσει είναι αυτό στο οποίο η περιοχή τα τελευταία επιλέγει τα τελευταία χρόνια να προσανατολιστεί οικονομικά και αναπτυξιακά. Και είναι ο τουρισμός. Οι παραστάσεις οι δικές μου, οι συνομιλίες μου με το Υπ. Ανάπτυξης είχαν να κάνουν με την παρουσίαση των δυνατοτήτων που έχει η περιοχή, με αναπτυξιακά και συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή και κυρίως με την πλεονεκτική τουριστική θέση που μπορεί να διεκδικήσει η θέση του εργοστασίου στον Αγ. Νικόλαο. Και θα ακούσατε ότι η κ. Κατσέλη αυτό το έχει εντάξει στις βασικές αρχές του προγράμματος αναδιάταξης των δραστηριοτήτων. Και επειδή ακούγεται για εμπορικό κέντρο. Ξέρουμε ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο στην περιοχή. Για εμπορικές χρήσης αποθήκευσης όμως ή οτιδήποτε άλλο ως πρόταση ή πρόταση έχουμε από τον σύμβουλο θα εξεταστεί. Ο νόμος απαγορεύει τα εμπορικά κέντρα.
Η εξέλιξη και η τροπή που πήραν τα πράγματα έγινε γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει μεγάλη σημασία στο να στηρίξει αυτές τις περιοχές που έχουν πληγεί από την οικονομική κατάσταση, που παρουσιάζουν μεγάλη ανεργία, και δεν αφορά μόνο στη Νάουσα αλλά όλη την Ημαθία. Είναι επιλογή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να στηρίξει και πάλι δραστηριότητες που μπορούν να τονώσουν την παραγωγή και την ανάπτυξη σε κάθε περιοχή. Γι΄ αυτό και δε μείναμε στην απλή χρηματοδότηση της ΕΝΚΛΩ αλλά είναι αυτό για το οποίο βάζουμε τους όρους σήμερα. Και αυτό παρακολουθείται. Και κάτι άλλο. Η κυβέρνηση δεν είναι επιχείρηση, και η ΕΝΚΛΩ δεν είναι κρατική. Τους όρους που οφείλαμε να βάλουμε τους βάλαμε. Τις υποχρεώσεις που η κυβέρνηση ανάλαβε τις εκπλήρωσε 100%. Τη χρηματοδότηση που ανέλαβε την έδωσε απ΄ την πρώτη στιγμή. Οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ήταν έτοιμες. Αλλά πλέον όλα αυτά έχουν κλείσει με την αποδοχή και από πλευράς των τραπεζών.
Θα ήθελα να θίξω ακόμη ένα σημείο που έχει να κάνει με την πράσινη ανάπτυξη. Οι επιλογές μας είναι πάνω στη βασική μας επιλογή για την στροφή της οικονομίας της χώρας. Θέλω να τονίσω ότι ήδη υπάρχουν προγράμματα για τις πράσινες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Ανακοινώθηκε ήδη πρόγραμμα για τον Πράσινο τουρισμό που αφορά πολλές επιχειρήσεις της περιοχής που έχει να κάνει με την περιβαλλοντική συνείδηση των τουριστικών επιχειρήσεων και την τουριστικότητα κάθε περιοχής. Ειδικά γ ια την περιοχή της Ημαθίας αυτό το πρόγραμμα έχει πολλά οφέλη και αποκομίσουν πολλά οι επιχειρήσεις της περιοχής που ασχολούνται με τον τουρισμό. Επισης ενεργοποιήθηκε πριν από 3 ημέρες και το πρόγραμμα GEMINI, κάτι σαν το ΤΕΜΠΜΕ αλλά σε επίπεδο ΕΕ, που έχει να κάνει με εγγυοδοσία του κράτους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να αναδιατάξουν τις παραγωγικ΄τητά τους.
Μια σειρά από πραγματικές δράσεις που στηρίζουν τις βασικές μας επιλογές. Θεσμικές και αναπτυξιακές που στηρίζουν τις επιλογές που έχουμε κάνει σε αυτό το πρόγραμμα και πλαίσιο που έχουμε από τη διεθνή πραγματικότητα.
Και θα ήθελα να κλείσω με ένα ακόμη σημείο.
Η ιστορία της ΕΝΚΛΩ έδειξε και δείχνει ένα πράγμα. Και αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να συγκρατήσουμε. Υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτό το πείραμα. Μπορεί να μην ήταν πολλοί, ήταν λίγοι. Αλλά πίστεψαν. Και το σημερινό αποτέλεσμα είναι ακριβώς γιατί πιστέψαμε κάποιοι άνθρωποι ότι μπορούμε να βρούμε μια άλλη άλλο διέξοδο, μια άλλη προοπτική ακόμη και μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις. Να προσπαθήσουμε, γιατί θέλει αγώνα αυτό το πράγμα, και αγώνα από όλους μας, και τους πολίτες και τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αγώνα να δείξουμε μέσα από το πρόβλημα αυτό το νέο στίγμα. Να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία, να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα σε ευκαιρία για την περιοχή.
Υπάρχει επίσης και αυτό που δίνει το στίγμα και το νέο ρόλο του Βουλευτή. Η κοινωνία, η οικονομία και η πραγματικότητα δείχνει να μας έχει ξεπεράσει. Δεν είναι όμως έτσι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο κάθε ένας, ο κάθε υπεύθυνος πολίτης αλλά και ο κάθε υπεύθυνος από πολιτική θέση που αναλαμβάνει να διαχειριστεί πράγματα οφείλει να καθορίσει και ο ίδιος πώς που τοποθετείται απέναντι στα προβλήματα. Να καθορίσει και ο ίδιος και να αναλάβει το ρόλο. Οφείλουμε να αναλάβουμε το σύγχρονο ρόλο αυτό που απαιτεί από μας η κοινωνία και το σύνολο των πολιτών Ο ρόλος είναι ένας. Να μπαίνουμε στα προβλήματα, να παίρνουμε ξεκάθαρες θέσεις. να έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις και να μπορούμε να τις διεκδικούμε και να ξέρουμε τους τρόπους να τις διεκδικούμε. Να μπορούμε να διαμορφώνουμε τις ισορροπίες, τις συμμαχίες και τις καταστάσεις που αποβαίνουν στο καλό του τόπου μας και των συμπολιτών μας.
Το σημαντικότερο ρόλο σε αυτήν την ιστορία τον έπαιξαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Κι από κει και πέρα νομίζω ότι χρειάζεται και πρέπει να ευχαριστήσω την κ. Κατσέλη, τον κ. Σαχινίδη αλλά και τον κ. Πεταλωτή, που με μεγάλη επιμονή το τελευταίο διάστημα, δουλέψαμε και από κοινού και μπορέσαμε να φέρουμε τα πράγματα στην σημερινή θετική κατάσταση. Ακολουθεί αγώνας ακόμη. Ακολουθεί αγώνας και για τους ανθρώπους που θα μείνουν εκτός χώρου εργασίας. Κυρίαρχα όμως αγώνας για να δημιουργηθεί η ανάπτυξη που θέλουμε που και ο ίδιος ο πολίτης θα πρέπει να καθορίσει. Και οι τοπικές εκλογές που έρχονται είναι ένα στοίχημα για να μπορέσουν να κατατεθούν προγράμματα για όλα τα ζητήματα και διλήμματα που τίθενται. Μετά μάλιστα και την ισχύ του νόμου Καλλικράτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου