Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στην αναπτυξιακή διάσταση των Δημοσίων Έργων και των υποδομών γενικότερα αναφέρθηκε ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Ν. Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, το Σάββατο 26 Ιουνίου, στην εισήγησή του κατά τη διάρκεια των εργασιών του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Ν. Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου.
Ο κ. Χαλκίδης αναφέρθηκε αναλυτικά και με συγκεκριμένες προτάσεις σε πρωτοβουλίες και δράσεις που πρέπει άμεσα να αναληφθούν, προκειμένου όπως τόνισε «τα Δημόσια Έργα να αποτελέσουν ισχυρούς μοχλούς ανάπτυξης αλλά και αποτελεσματικά εργαλεία ταχύτερης εξόδου από την κρίση».
Ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Ν. Δημοκρατίας καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «αδικαιολόγητη δυσπραγία και καθυστερήσεις στον τομέα των κατασκευών» σημειώνοντας ότι «όλα τα έργα, σε ολόκληρη την Επικράτεια, είναι «παγωμένα»».
Ο Μ. Χαλκίδης, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, ώστε να επιτευχθεί ο «διαχρονικός εθνικός στόχος», όπως τον χαρακτήρισε, δηλαδή η «η παραγωγή δημοσίων έργων με διαφάνεια, στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, με τη μικρότερη δυνατή τιμή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε τα εξής:
«Για να επιτευχθεί αυτός ο διαχρονικός εθνικός στόχος χρειάζεται να συντρέχουν επιγραμματικά πέντε προϋποθέσεις:
Πρώτον, χρειάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής άρτιων μελετών,
Δεύτερον, ένας νόμος περί ανάθεσης των δημοσίων έργων που να εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τον υγιή ανταγωνισμό
Τρίτον, χρειάζεται ορθολογική και ενιαία για όλους τιμολόγηση των εργασιών που ανατίθενται, η οποία να αποτρέπει τους κατασκευαστές από οικονομικές υστεροβουλίες.
Τέταρτον, επιβάλλεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων,
Πέμπτον, επιβάλλεται η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την συντέλεση Απαλλοτριώσεων»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Τομεάρχη Δημοσίων Έργων της Ν. Δημοκρατίας και σε συγκεκριμένες προτάσεις-μέτρα που αφορούν στα Δημόσια Έργα, προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 23 μέτρων τα οποία παρουσίασε πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μ. Χαλκίδης τόνισε:
«Έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά τα Δημόσια Έργα. Αναφέρομαι σε αυτά επιγραμματικά:
Υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφορά της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας στο τέλος την παρούσης προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ.
Να «ξεκολλήσει» η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής (οδικοί άξονες, έργα ΜΕΤΡΟ) που είναι έργα «γέφυρες» από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης της νέας γενιάς έργων που έχουν ώριμες μελέτες και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ
Επιτάχυνση της κατασκευής έργων παραχώρησης με αυτοχρηματοδότηση (αυτοκινητόδρομοι κλπ) και συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα)
Εξάντληση, σε συνεργασία με την Ε.Ε. όλων των περιθωρίων δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας.
Να προωθηθεί η ιδέα της προηγούμενης κυβέρνησης για αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας με συμβάσεις παραχώρησης, δηλαδή με μικρό δημοσιονομικό κόστος.
Να εξεταστούν νέοι τρόποι για την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι προμηθευτές και ανάδοχοι έργων από το Ελληνικό Δημόσιο έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις και βρίσκονται σε πολύ δυσμενή κατάσταση λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Να προωθηθεί το Σχέδιο Νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.
Ο κ. Χαλκίδης ολοκλήρωσε την εισήγησή του στο 8ο Συνέδριο της Ν. Δημοκρατίας με την ακόλουθη γενική πολιτική τοποθέτηση:
«Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα είναι πια γνωστές. Ο άκρατος σοσιαλισμός παροχών της δεκαετίας του ’80, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση ενός ακραία λαϊκίστικου τρόπου ζωής και συμπεριφοράς, δημιούργησαν τόσο σημαντικές στρεβλώσεις στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες δυστυχώς συνοδεύουν την εθνική μας πορεία μέχρι και σήμερα. Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν, όλες οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν μια παθογένεια στην αντίληψη περί τα Δημόσια πράγματα που είχε ήδη πια για τα καλά εδραιωθεί.
Οι ευθύνες της δικής μας παράταξης είναι επίσης γνωστές. Με γενναία και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά ενδοσκόπηση, θέσαμε πρώτοι εμείς τους εαυτούς μας ενώπιον της σκληρής και ειλικρινούς αυτοκριτικής και υπό την στιβαρή καθοδήγηση του αρχηγού μας, του Αντώνη Σαμαρά, θέτουμε πλέον καινούριες γραμμές και όρια, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις και τις προτεραιότητές μας, γιατρεύουμε πληγές και βάζουμε τις βάσεις για ένα νέο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου μας.
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα γυρίζει σελίδα. Καλούμαστε όλοι μας να το αποδείξουμε στην πράξη. Με τις πράξεις μας, με τις δηλώσεις μας, με τη στάση μας, με τη συμπεριφορά μας.
Έχουμε όλοι πάρει χρήσιμα μαθήματα. Οι καλύτερες μέρες τόσο για την παράταξη όσο και για τους φίλους που άδικα κάποιοι πλήγωσαν, είναι μπροστά μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: