Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ


Στην έδρα της Ε.Ε , στις Βρυξέλλες από την Τρίτη 29/6 έως και την Πέμπτη 1/7/2010 κάλεσε τους εκπροσώπους του τύπου από την Ημαθία , ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπαστάμκος. Οι δημοσιογράφοι της Ημαθίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ευρωκοινοβούλιο και να συναντηθούν με Έλληνες ευρωβουλευτές και να συζητήσουν θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

Οι εκπρόσωποι του Ημαθιώτικου τύπου ξεκίνησαν την επίσκεψή τους την Τετάρτη το πρωί στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου τους υποδέχθηκε ο κ. Παπαστάμκος, ο οποίος στην ολιγόλεπτη ομιλία του αναφέρθηκε στους τομείς που έχει αναλάβει και ιδιαίτερα στα αγροτικά θέματα για τα οποία είναι υπεύθυνος ενόψει και της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την μετά το 2013 περίοδο.

Ο ευρωβουλυετής τόνισε ότι η αναθεώρηση της ΚΑΠ αφορά όχι μόνο το μέλλον της χώρας και της Ελληνικής υπαίθρου, αλλά και τις σχέσεις της Ε.Ε με τον έξω απ΄αυτήν κόσμο.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαστάμκος είπε ότι ανταγωνισμός στα αγροτικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα έντονος και σκληρός , φέροντας ως παράδειγμα την απόφαση ανάκλησης από την Αργεντινή μέρους των εξαγωγών της Ελληνικής κομπόστας.

Επεσήμανε ότι υπεύθυνος επεξεργασίας της έκθεσης που αφορά την Αγροτική Πολιτική, την Ευρωπαϊκή γεωργία και το Διεθνές εμπόριο είναι ο ίδιος, ζητώντας άμεσα να του κοινοποιηθεί από την κυβέρνηση μία Εθνική διαπραγματευτική θέση για τη γεωργία, ώστε αυτές να ενταχθούν στα Ευρωπαϊκά κείμενα.

Αναλύοντας την θέση του για την νέα ΚΑΠ, τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές και συγκλίνουσες απόψεις μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε και ο πρώτος αγώνας που πρέπει να δοθεί είναι να κρατηθεί η ΚΑΠ κοινή γιατί κάθε εθνικοποίηση των αγροτικών θεμάτων θα είναι καταστροφική.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι οι ενισχύσεις πλέον θα γίνονται με διαφορετικά κριτήρια και θα πρέπει εκ μέρους της Ελλάδος να αναδειχθούν και αντικειμενικά κριτήρια όπως η μορφολογία του εδάφους ή κοινωνικά κριτήρια. Μία άλλη παράμετρος είναι , είπε, τα φιλοαγροτοπεριββαλοντικά θέματα , στα οποία θα πρέπει να δοθεί προσοχή.

Τελειώνοντας αναφέρθηκε σε ένα θέμα που αφορά τον εθνικό καταναλωτισμό, λέγοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί αυτός στην Ελλάδα όπως ακριβώς έκανε και η Αυστρία. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατανάλωσης φρούτων στα ελληνικά σχολεία, τονίζοντας ότι η απορροφητικότητα του στην Ελλάδα κινήθηκε στο Μηδέν, με αποτέλεσμα να αποσύρει η Ε.Ε τα χρήματα σε άλλους τομείς.

Τέλος Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι θα πρέπει κάποτε να καταλάβει η Ελλάδα ότι το 99,999% των καταναλωτών είναι εκτός της Ελλάδος και θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερο αγώνα για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Στην συνέχεια οι δημοσιογράφοι του νομού είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Παναγιώτη Καρβούνη.

Ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε σε ζητήματα της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στη λειτουργία και το έργο της Δ/νσης Επικοινωνίας, τονίζοντας την σημασία της άμεσης επικοινωνίας στα πλαίσια της Ε.Ε..

Στο τέλος της πρώτης ενημέρωσης ο εκπρόσωποι του τύπου της Ημαθίας, συζήτησαν με τον Ευρωβουλευτή κ. Τσουκαλά, ο οποίος με ένα πραγματικά ανατρεπτικό λόγο αναφέρθηκε στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και στο έργο των Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα στο χώρο εστίασης του Ευρωκοινοβουλίου όπου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο επικεφαλής της ομάδας των Γάλλων ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Audy.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι Ημαθιώτες δημοσιογράφοι είχαν ακόμη δύο σημαντικές συναντήσεις με τον Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκου Λαϊκου κόμματος κ. Γιαννάκη Κασουλίδη.

Στη συνάντηση με τον ευρωβουλευτή κ. Θόδωρο Σκυλακάκη υπεύθυνο Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων συζητήθηκε κύρια το θέμα των απορριμμάτων.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο θέμα των ΧΥΤΥ, λέγοντας ότι είναι μία πολύ κακή επιλογή γιατί τα απορρίμματα θάβονται και δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Δήλωσε ότι μία και μοναδική οδό για τα απορρίμματα είναι η δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, όπου θα λειτουργούν σταθμοί μεταφόρτωσης , προστατεύοντας μ΄αυτό τον τρόπο το περιβάλλον ενώ παράλληλα υπάρχει και επιχειρηματικό κέρδος από την παραγωγή ενέργειας.

Τελειώνοντας συνέστησε ότι για να είναι παραγωγική αυτή η μέθοδο θα πρέπει να υπάρχει μεγάλος όγκος απορριμμάτων , προτείνοντας να δημιουργούνται τέτοιες μονάδες σε περιφέρειες δύο ή τριών νομών.

Με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή κ. Κασουλίδη υπεύθυνο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκαν θέματα κυρίως της εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη γραφείων εκπροσώπησης της Ε.Ε σε όλες τις χώρες του κόσμου εκτός των χωρών - μελών της Ένωσης, τονίζοντας ότι είναι μια εξέλιξη μεγάλης σημασίας για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίζοντας για το ίδιο θέμα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι πλέον οι αρμοδιότητες που παλιότερα είχαν τρεις παράγοντες της Ε.Ε, σήμερα θα επικεντρωθούν σε ένα πρόσωπο αυτό της αρμοδίου Επιτρόπου της Εξωτερικών θεμάτων , βοηθώντας έτσι στην συνεκτικότητα της εξωτερικής πολιτικής.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και πόσο αυτό έκανε καλό ή όχι, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι μετά το δημοψήφισμα δεν υπήρξε η σωστή διαχείριση με αποτέλεσμα η Κύπρος να φαίνεται ότι δεν επιθυμεί την λύση του προβλήματος.

Στη διάρκεια της επίσκεψης της, η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στο χώρο του ευρωκοινοβουλίου από τον κ. Καϊλη.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εκπρόσωποί τους που παρευρέθησαν στις Βρυξέλλες ήταν:

  1. TV Θεσσαλονίκη - Γεώργιος Φουντουκίδης
  2. Φωνή της Ναούσης - Αικατερίνη Μορένα
  3. Ημερησία - Αντώνης Χατζηκυριακίδης
  4. Επίκαιρα - Ανδρονίκη Φλιάταρη
  5. Νέοι Καιροί Ναούσης - Ηρακλής Τέσσας
  6. Χρονικά - Θεοχάρης Μόχλας
  7. Επικαιρότητα - Αναστασία Μουσκεφτάρα
  8. Αιχμή - Αναστάσιος Κωστόπουλος
  9. Ο πολίτης - Νικόλαος Σουρλόπουλος
  10. Πληροφοριοδότης - Μαρία Τριγώνη
  11. Πληροφόρηση - Νικολέττα Αντωνίου
  12. Νέο Βήμα Ναούσης - Αθανάσιος Μυλωνάς
  13. Μακεδονική - Χρυσοβαλάντης Λιόλιος
  14. Οι Καιροί - Δημήτριος Καρασάββας
  15. Ράδιο Ημαθία 97,3 - Αμαλία Ζωγράφου
  16. Μακεδονικά Νέα - Αγλαΐα Ιγνατιάδου
  17. Κερκίδα/Βέροια - Γεώργιος Γαλανομάτης
  18. Ράδιο Νάουσας - Απόστολος Γκαντήρης
  19. Ράδιο Αλεξάνδρια - Αναστάσιος Καμπάνης
  20. Λαός/Ράδιο Τύπος 99,7 - Νικόλαος Βουδούρης
  21. Επτά - Ξανθίπη Κεσίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: