Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Δωρεάν ασύρματο ίντερνετ στο Πλατύ

Δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούν να απολαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πολίτες σε δύο σημεία του Δήμου Πλατέος, στο σιδηροδρομικό σταθμό Πλατέος και στη πλατεία "Μακεδονίας" που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο. Η χρηματοδότηση του έργου, με την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, εξασφαλίστηκε μετά τη σημερινή κοινοποίηση στο Δήμο Πλατέος της εγκριτικής απόφασης από την "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" στη σχετική πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος τον Ιούλιο στο πλαίσιο της προκήρυξης του έργου "Ανάπτυξη Δημοσίων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο-Public Hotspots" (μέτρο 4.2 του Ε.Π. "Κοινωνία της Πληροφορίας").
Η προκήρυξη του έργου από την "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" και σύντομη περιγραφή του
Το έργο «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Public Hotspots)», προκηρύχθηκε από την "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" στις αρχές Ιουλίου στο πλαίσιο του μέτρου 4.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" και αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία περισσότερων από 150 Ασύρματων Σημείων Πρόσβασης (Wireless Hotspots) στο Internet σε υπαίθριους, κατά κύριο λόγο, χώρους που ανήκουν σε δημόσιους φορείς. Στόχος του έργου είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε πολυσύχναστους χώρους Δημόσιου ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, όπως σε χώρους αναμονής-μετακίνησης και εκδηλώσεων. Σημεία υψηλής επισκεψιμότητας, σύμφωνα με τη προκήρυξη, αποτελούν χώροι συγκέντρωσης και κοινού ενδιαφέροντος, όπως πλατείες, πάρκα, σταθμοί μεταφοράς, αεροδρόμια, λιμάνια, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα γίνει μέσα από τη δημιουργία σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (public hotspots), τα οποία θα εγκατασταθούν σε Δημόσιους Φορείς που θα επιλεγούν. Μέσα από τα σημεία αυτά, οι πολίτες (τελικοί χρήστες), που κινούνται ή/και βρίσκονται στους παραπάνω χώρους θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πηγές πληροφόρησης και σε λοιπές διαδικτυακές υπηρεσίες. Η δημιουργία των σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο συμβάλει:
Στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση
Στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών από τους πολίτες
Στην διαθεσιμότητα του Διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης, κάνοντάς το έτσι προσιτό σε κατηγορίες χρηστών που δεν βρίσκονται απαραίτητα σε κάποιο σταθερό χώρο
Στην αξιοποίηση από τους πολίτες των διαδικτυακών υπηρεσιών και πηγών πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα μέσα από το Διαδίκτυο.Ως "Ασύρματο Σημείο Πρόσβασης" (Wireless Hotspot) λογίζεται ένας ενιαίος χώρος, ο οποίος με βάση την τεχνολογία Wi-Fi καλύπτεται με ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο. Στο χώρο κάλυψης θα τοποθετηθούν Συσκευές Ασύρματης Πρόσβασης (Access Points), οι οποίες θα αποτελούν το σημείο σύνδεσης των πολιτών με το διαδίκτυο. Οι Συσκευές Ασύρματης Πρόσβασης θα συνδέονται με ένα Κεντρικό Σημείο Πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω Ασύρματων Γεφυρών (Wireless Bridges) και των αντίστοιχων κεραιών. Η επιλογή και ο καθορισμός των σημείων στα οποία θα εγκατασταθούν τα ασύρματα δίκτυα έγινε μετά από αξιολόγηση των προτάσεων που υπέβαλαν δημόσιοι φορείς απ' όλη τη χώρα στη "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ".
Τα σημεία στο Δήμο Πλατέος που θα παρέχουν στους πολίτες δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο
Ο Δήμος Πλατέος στη πρόταση που κατέθεσε στη "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" ενέταξε δύο χώρους για την ανάπτυξη δημόσιων ασύρματων σημείων πρόσβασης στο διαδίκτυο, την Πλατεία "Μακεδονίας" και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πλατέος, που βρίσκονται κοντά στο Δημαρχείο και σε εγγύτητα ο ένας από τον άλλο. Στη τεκμηρίωση της πρότασης του Δήμου, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: "Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός βρίσκεται σε κοντινή σχετικά απόσταση από το Δημαρχείο (345m σε ευθεία γραμμή). Από τον Σταθμό διέρχονται και σταθμεύουν 56 επιβατικές αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, που εκτελούν δρομολόγια από και προς τη Βόρεια Ελλάδα. 28 συρμοί της γραμμής Αθηνών-Λάρισας-Θεσσαλονίκης και 28 της γραμμής Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Έδεσσας-Αμυνταίου-Φλώρινας.
Η ημερήσια κίνηση επιβατών από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πλατέος εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 55.000. Λόγω της κομβικής θέσης του Σταθμού στο Εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο (δεδομένου ότι οι μετακινούμενοι από Βέροια-Έδεσσα-Αμύνταιο-Φλώρινα και ενδιάμεσους σταθμούς προς Αθήνα και το αντίστροφο, κατεβαίνουν στον σιδηροδρομικό Σταθμό Πλατέος και μετά από κάποια ώρα αναμονής αναχωρούν με την ανταπόκριση του τρένου-τελικού προορισμού τους), η ημερήσια παραμονή επιβατών στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πλατέος ξεπερνά τα 1.000 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί είναι επιχειρηματίες, υπάλληλοι, στελέχη επιχειρήσεων, επαγγελματίες, φοιτητές, τουρίστες, κλπ. που χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές στη διάρκεια του ταξιδιού τους με το τρένο (κυρίως προς Αθήνα). Στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού υπάρχει το κυρίως κτίριο με αίθουσα αναμονής επιβατών, εξωτερικός χώρος αναμονής με καθίσματα, καθώς και ζυθεστιατόριο με τραπεζοκαθίσματα, όπου προσφέρονται ελαφρά γεύματα, καφέ, αναψυκτικά, κλπ. στους χρήστες των συρμών αλλά και στους επισκέπτες.
Παράλληλα, δίπλα στο Δημαρχείο βρίσκεται η πλατεία "Μακεδονίας" (εμβαδό 1.500 τ.μ.) που καταλαμβάνει κεντρική θέση στην έδρα του Δήμου, δεδομένου ότι, από τη μία πλευρά της διέρχεται η Νομαρχιακή Οδός Πλατέος-Τρικάλων-Πλατάνου-Κλειδίου, η οποία συνδέει την παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας (από το βόρειο άκρο της) με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό (στο νότιο άκρο της, όπου βρίσκεται ο κόμβος Κλειδίου), ενώ από την άλλη πλευρά της διέρχεται η κυριότερη δημοτική οδός Ελευθερίου Βενιζέλου που οδηγεί στο κέντρο του Πλατέος. Στην πλατεία υπάρχει γκαζόν, σιντριβάνι και παγκάκια, ενώ υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησής της προκειμένου να προσελκύσει κατοίκους και επισκέπτες για σύντομη στάση και αναψυχή".
Με την υλοποίηση του εγκριθέντος έργου, στους παραπάνω χώρους θα εγκατασταθούν κατευθυντικές κεραίες και συσκευές ασύρματης πρόσβασης που θα επικοινωνούν με τον κεντρικό εξοπλισμό του δικτύου, στο Δημαρχείο, μέσω του οποίου θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, εφόσον βρίσκονται στη περιοχή κάλυψης των δύο αυτών χώρων και διαθέτουν εξοπλισμό με τα κατάλληλα πρωτόκολλα επικοινωνίας, όπως φορητοί υπολογιστές (laptops), έξυπνες συσκευές χειρός (handheld PDAs, τηλέφωνα), ασύρματες κάμερες και οθόνες τηλε-προβολής. Για την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των hotspots, ο Δήμος Πλατέος προτίθεται:
Να εγκαταστήσει εξωτερική οθόνη LED στην πλατεία "Μακεδονίας" για την προβολή μηνυμάτων ενημερωτικού και διαφημιστικού περιεχομένου
Να τοποθετήσει έγχρωμες μεταλλικές πινακίδες στους χώρους κάλυψης των hotspots, με κατάλληλη ένδειξη για την ευχερή ενημέρωση των επισκεπτών ως προς την αναφερόμενη δυνατότητα
Να προβεί στην παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού για το έργο (αφίσα και ενημερωτικό φυλλάδιο που θα διανέμεται στους πολίτες από το Δημαρχείο, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πλατέος και άλλα σημεία του Δήμου)
Να παρέχει διάφορες πολυμεσικές εφαρμογές που θα αναπτύξει ο Δήμος στα πλαίσια λειτουργίας του δημοτικού ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης
Να συνεργαστεί με την αρμόδια διεύθυνση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. για την περαιτέρω προβολή του hotspot στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πλατέος.
Σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο έργο είναι το τρίτο που θα υλοποιήσει ο Δήμος Πλατέος στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας 2000-2006". Το πρώτο έργο "Σύστημα Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Πλατέος", προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, έχει ολοκληρωθεί φέτος τον Ιούνιο και βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ το δεύτερο έργο "Ανάπτυξη Ευρυζωνικού Δικτύου Τοπικής Πρόσβασης στο Δήμο Πλατέος", προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, ολοκληρώνεται αυτό το μήνα και θα δώσει τη δυνατότητα να διασυνδεθούν σε ενιαίο ευρυζωνικό δίκτυο, το Δημαρχείο, τα 7 αποκεντρωμένα δημοτικά καταστήματα των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου, καθώς και οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής του Δήμου Πλατέος. Το δίκτυο αυτό θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο, τηλεφωνίας μεταξύ των διασυνδεδεμένων σημείων, καθώς και μεταφορά δεδομένων, ήχου και εικόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: