Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ - ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ``ΓΚΛΟΜΠΑ΄΄

Επισήμανε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013, την έναρξη των διαδικασιών για την υποβολή προτάσεων που αφορά έργα όπως υδατοφράγματα, ταμιευτήρες νερού, λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα κλπ. («Πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προϋπολογισμού 284,9 εκ ευρώ και «Πρόσκληση Μέτρων 313,321,322,323 προϋπολογισμού 132,9 εκ. ευρώ).
Ανέφερε τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του Δήμου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, και παράδωσε αναλυτικό υπόμνημα με πλήρη φάκελο, ζητώντας από τους Βουλευτές και τη Ν.Α. Ημαθίας να στηρίξουν το βασικό στόχο, που είναι η κατασκευή μεγάλου φράγματος στην περιοχή «Γκλόμπα» και την ένταξή του στο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι έργο υπερτοπικής σημασίας και αφορά την ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Ημαθίας.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι στην υλοποίηση του έργου απαιτείται ουσιαστικά η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, αναφέροντας μια σειρά έργων (φράγματα, υδατοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα) τα οποία έχουν υλοποιηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη κλπ.), καθώς και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου να χρηματοδοτηθούν στο Νομό Πιερίας έργα προϋπολογισμού 20,7 εκ. ευρώ. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Βουλευτών και του Αντινομάρχη. Αποφασίσθηκε, καταρχήν, η άμεση έναρξη των διαδικασιών εκπόνησης της μελέτης για το φράγμα στην «Γκλόμπα» και η χρηματοδότησή της με 300.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας» του Δήμου Νάουσας, σε συνεργασία με τη Ν.Α. Ημαθίας και την ΑΝΗΜΑ Α.Ε. Ακόμη, συμφωνήθηκε μέχρι το τέλος του μήνα να γίνει συνάντηση στην Αθήνα των Βουλευτών, του Νομάρχη και του Δημάρχου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό να υποβληθούν τα αιτήματα για την ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου των έργων του Δήμου για τα φράγματα ή ταμιευτήρες νερού στο «Καραμπουρνάρι» και στην περιοχή «Παπά Κάστανα» Δ.Δ. Ροδοχωρίου).
ΑΛΛΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣΕπίσης, ο Δήμαρχος παράδωσε στους Βουλευτές και τη Ν.Α. Ημαθίας υπόμνημα με αιτήματα του Δήμου Νάουσας που αφορούν αναπτυξιακά έργα Πρώτης Προτεραιότητας, το οποίο έχει ως εξης: «Τα κυριότερα αιτήματα του Δήμου Νάουσας τα οποία αφορούν αναπτυξιακά έργα πρώτης προτεραιότητας είναι:
Η σύνδεση του κάθετου οδικού άξονα Σκύδρα-Νάουσα-Πατρίδα με την Εγνατία Οδό στον κόμβο «Κουλούρα», και η υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ένταξη της Νάουσας στο υπό σχεδιασμό από τον ΟΣΕ, δίκτυο του Προαστικού Σιδηροδρόμου.
Ίδρυση δύο νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων με έδρα τη Νάουσα και ίδρυση Σχολής Αριστοτελική Φιλοσοφίας στα πλαίσια του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Χρηματοδότηση του έργου επανέναρξης των ανασκαφών στον Αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους και της οριστικής μελέτης για την ενοιποίηση των αρχαιολογικών χώρων Νάουσας και Ανθεμίων.
Δρόμος Άγιος Παύλος-Άνω Γραμματικό με σκοπό τη σύνδεση των δύο χιονοδρομικών κέντρων «3-5 Πηγάδια» και Καϊμάκτσαλαν και τη σύνδεση των Δήμων Νάουσας-Βεγορίτιδας-Βερμίου. Η σχετική μελέτη, την οποία εκπόνησε η Ν.Α. Ημαθίας, έχει υποβληθεί από τον Ιανουάριο του 2008 στον Γεν. Γραμ/τέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι (περιοχή Natura). Τα πιο πάνω αιτήματα πρώτης προτεραιότητας του Δήμου Νάουσας- στα οποία βέβαια περιλαμβάνεται και η κατασκευή υδατοφράγματος στην περιοχή «Γκλόμπα»- βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προωθηθεί στα αρμόδια Υπουργεία και στις υπηρεσίες. Πρόκειται για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία είναι χρόνια αιτήματα της Νάουσας και των Ναουσαίων. Η υλοποίησή τους θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δυναμική αναστροφή της φθίνουσας πορείας που βιώνει έντονα η τοπική οικονομία, εξαιτίας της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η δημιουργία των προϋποθέσεων για την προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας, θέτοντας τα θεμέλια για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη, με πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Στην κατεύθυνση αυτή και επειδή τα πιο πάνω αιτήματα του Δήμου Νάουσας, επαφίενται πλέον στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, ζητούμε την ενεργό και ουσιαστική υποστήριξή σας με την άμεση προώθηση και υλοποίησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: