Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι των 71 Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, εδώ και 15 χρόνια κατορθώνουμε να επιβιώνουμε

· Σε πείσμα της απουσίας ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δομών μας

· Σε πείσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής τους

· Ενάντια στην έλλειψη ρητής νομοθεσίας που θα μας επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα σχολεία και άλλους σημαντικούς χώρους για την Πρόληψη.

Τα Κέντρα μας λειτουργούν με Προγραμματικές Συμβάσεις, τις οποίες οι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς ποτέ δεν εκτελούν με συνέπεια, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και δομές, και όχι στην βάση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Υγείας στην Κοινότητα. Η επιβίωση των Κέντρων Πρόληψης είναι πλέον «στον αέρα», διότι αυτό το νομικό συνονθύλευμα, «που έμπαζε νερά», πλέον με τον «Καλλικράτη» κινδυνεύει «να βουλιάξει». Εν όψει της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η σαφής περιγραφή της ύπαρξης των Κέντρων Πρόληψης με νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της Πολιτείας καθίσταται κατεπείγουσα. Δεν θα ανεχτούμε περεταίρω παρακωλύσεις για «να καθαρογραφούν αποφάσεις» και «να ενημερωθούν Υπουργοί».

Εδώ και τώρα ζητούμε άμεση κατοχύρωση της συνέχισης λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης με ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει:

· Κατοχύρωση πάγιας και διαρκούς χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό

· Ρητές δικλείδες ασφαλείας για τη βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης

· Διαδικασία υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Καλούμε τους συναρμόδιους για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων, του έργου που επιτελούμε και των μελών των τοπικών κοινωνιών, που δέχονται τις δωρεάν υπηρεσίες μας. Να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους ΟΚΑΝΑ και Υπουργείου Εσωτερικών-ΚΕΔΚΕ προς τα 71 Κέντρα Πρόληψης. (Ενδεικτικό, της βούλησης να εξομαλυνθεί και καταστεί βιώσιμη η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο σύμφωνα με απόφαση του Διϋπουργικού Συμβουλίου για τα Ναρκωτικά τον περασμένο Ιούλιο θα εισάγει νομοθετικές ρυθμίσεις για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης, δεν έχει καταβάλει ούτε ευρώ το 2010 από τις εισφορές που η Κεντρική Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει!)

Τέλος απαιτούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση για το 2011 και από τα δύο συνυπεύθυνα Υπουργεία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κεντρική Πενταετή Προγραμματική Σύμβαση, καθώς και άμεση υπογραφή των μέχρι και διετίας καθυστερούμενων επί μέρους συμβάσεων ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και τις αστικές εταιρείες των Κέντρων Πρόληψης.

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης δεν δέχονται εμπαιγμούς, δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς. Θα ήταν άδικο γι’ αυτούς μετά από μια σειρά πολύχρονων αγώνων, μέσα από τους οποίους ανέδειξαν, πρώτοι αυτοί, το ασταθές θεσμικό και οικονομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο επιχειρούν να λειτουργήσουν την άκρως απαιτητική υπηρεσία που καλείται «Πρόληψη των Εξαρτήσεων»! Απαιτούν και θα αγωνιστούν, ώστε η βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους να μην μείνουν «επικοινωνιακά τεχνάσματα» των υπευθύνων της Πολιτείας.

Στο πλαίσιο του συντονισμού των αγώνων μας, σας προσκαλούμε σε συνέντευξη τύπου, που θα παραχωρήσουμε την Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010, ώρες 12.00-14.30, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 22, 7ος όροφος) , προκειμένου να ενημερωθείτε εκτενέστερα για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα Κέντρα Πρόληψης.

Το Δ.Σ. του Σωματείου




Δεν υπάρχουν σχόλια: