Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Παρουσία της Δημόσια Βιβλιοθήκης της Βέροιας στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2008.

Η Εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας σε δράσεις που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. προκαλεί το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του χώρου σε πανελλήνιο επίπεδο. Στις 22 Νοεμβρίου του 2008 ο εξωτερικός συνεργάτης της Βιβλιοθήκης, ο κ. Σαράντος Καπιδάκης Αναπληρωτής καθηγητής, εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης, Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα μιλήσει μετά από πρόσκληση στο Συνέδριο που διοργανώνει η Διεύθυνση Εθνικών Αρχείων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα. Τίτλος της ομιλίας του είναι «Βελτίωση της πρόσβασης στο πολιτιστικό ψηφιακό απόθεμα: η δράση EDLocal της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας».
Επίσης την Τρίτη 24 Νοεμβρίου του 2008 ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Τροχόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης, θα μιλήσει σε διημερίδα που διοργανώνεται στο Μέγαρο της Βουλής . Ο τίτλος της ομιλίας είναι «EDLnetwork, EDLocal, δύο πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει η Δημόσια Βιβλιοθήκης της Βέροιας για τη βελτίωση της πρόσβασης στο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα».

Οι Δύο δράσεις του συμμετέχει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
EDLnet Thematic Network (2007-2009)
Το πρόγραμμα EDLnet – Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (European Digital Library) – λειτουργεί για δύο χρόνια και στοχεύει να αναπτύξει ένα πρωτότυπο σύστημα, όπου θα συγκεντρώνεται υλικό από μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την αρχική ιδέα. Το πρόγραμμα θα διευθύνει η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (The European Library) μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας. Τη χώρα μας μετά από πρόταση των συντονιστών του προγράμματος εκπροσωπεί στη δράση αυτή η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. H διαδικτυακή πύλη http://www.europeana.eu/ πρόκειται να εμφανισθεί επίσημα στο διαδίκτυο στις 20 Νοεμβρίου του 2008 από την Επίτροπο σε θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Ρέντιγκ.
EuropeanaLocal (2008-2011)
Η δράση EuropeanaLocal http://www.edlocal.eu/ είναι ένα Δίκτυο Ορθής Πρaκτικής, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα eContentplus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία τον Ιούνιο του 2008. Σχεδιάζεται να εμπλέξει και να βοηθήσει τοπικές και περιφερειακές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού. Το πρόγραμμα προσπαθεί μέσω των οργανισμών που συμμετέχουν από κάθε χώρα (27 το σύνολο), να προωθήσει τα πρότυπα της Europeana στους ενδιαφερόμενους φορείς και να «οργανώσει» το ψηφιακό περιεχόμενο που προέρχεται από βιβλιοθήκες, αρχεία και τοπικούς φορείς με σκοπό να το «προωθήσει» στην Europeana. Την Ελλάδα στο πρόγραμμα εκπροσωπεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας. που λειτουργεί ως εθνικό σημείο αναφοράς για φορείς πληροφόρησης με σκοπό την παροχή βοήθειας στη διαδικασία προετοιμασίας του ψηφιακού περιεχομένου τους για την Europeana.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Βιβλιοθήκης στο δικτυακό μας τόπο http://www.libver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: