Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΤΟΥ 31ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕΔΚ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο 31ο Συνέδριο της ΤΕΔΚ Ημαθίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Βεργίνα.
Ιδιαιτερη σημασία οι σύνεδροι έδωσαν στην αναγκαιότητα της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και η μεταφορά πόρων με νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι δήμοι να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Λάρισας και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Κώστας Τζανακούλης, οι τρεις βουλευτές Μιχάλης Χαλκίδης, Ηλίας Φωτιάδης και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο αντινομάρχης Τάσος Καπετανόπουλος ως εκπρόσωπος του Νομάρχη, οι διοικητές της Πυροσβεστικής Διονύσης Ντόβας και Αστυνομικής Διεύθυνσης Κωνσταντίνος Στάθης ενώ προς το τέλος της διαδικασίας αφίχθη και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπαστάμκος.
Κοινή άποψη όλων ήταν ότι το σημερινό μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι δυνατόν να προχωρησει και να οδηγήσει τους δήμους στην οικονομική εξυγίανση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οικονομικό ενώ η εμπλοκή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κεντρική διοίκηση, νομαρχίες και δήμους δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Κοινή ομολογία αποτέλεσε ότι το κράτος πρέπει να κρατήσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και οι υπόλοιπες να περάσουν, συνοδευόμενες από τους απαραίτητους πόρους, στους δήμους για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Πάνω σε αυτό το ζήτημα χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Μακεδονίδος Γιάννη Δάλλα ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στους βουλευτές διότι αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς την αυτοδιοίκηση για καθαρά «πελατειακές» πολιτικές και τακτικές «κατόπιν ενεργειών μου».
Στην συνεδρίαση χαιρέτησαν και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Εκ μέρους της ΝΔ η Δέσποινα Τζιμούρτα τάχθηκε υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Αστέριος Παπαστεργίου μίλησε για στραγγαλισμό των οικονομικών της αυτοδιοίκησης και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Για την μεταρρύθμιση ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει μετά από επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων και με την θεσμοθέτηση πόρων και αρμοδιοτήτων. Υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού κ. Δημισκής τονίζοντας ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης με την σημερινή μορφή δεν μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο της και θα πρέπει η νέα μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες και θεσμοθετημένους πόρους και αρμοδιότητες και με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η κριτική που άσκησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση τριπλασίασε τα έσοδα της Νομαρχίας, αύξησε τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και την ΣΑΤΑ, προσδιόρισε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ πόρους για την αυτοδιοίκησης υψηλότερους από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ και ξεκίνησε την επιστροφή των παρακρατηθέντων στους δήμους. Ο κ. Χαλκίδης πρόσθεσε ακόμη ότι με κυβέρνηση τη ΝΔ ξεκίνησε η υλοποίησε μεγάλων έργων όπως ο κάθετος άξονας Βέροιας – Σκύδρας, το Δικαστικό Μέγαρο, Εργατικές Κατοικίες, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ενώ για την μεταρρύθμιση τόνισε ότι δεν σταματά αλλά χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσει.
Υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμιση τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ η οποία πρέπει να είναι καθολική και συνολική και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διατρανωθεί η αναγκαιότητα να προχωρήσει το εγχείρημα.
Στην συνεδρίαση ο απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου και η έκθεση εποπτικού συμβουλίου πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω του θέματος της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης

Δεν υπάρχουν σχόλια: