Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ

Μηδενική Αύξηση στα Δημοτικά Τέλη
Αποδοχή Επιχορηγήσεων και Προτάσεις Έργων Αγροτικής Υποδομής


Κλήρωση Εργατικών Κατοικιών
Ο δήμαρχος, αρχικά, αναφέρθηκε στην κλήρωση που θα διενεργήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας παρουσία του προέδρου του κ. Θωμά Στάμου, το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Νοεμβρίου στο δημαρχείο, για τις 80 εργατικές κατοικίες του οικισμού Ο.Ε.Κ. «Πλατύ Ι» και κάλεσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τους παρευρισκόμενους δημότες και τους εκπροσώπους του τύπου να παραστούν στην εκδήλωση. «Θα είναι μια μέρα χαράς για τους 80 τυχερούς δικαιούχους, που θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι σε έναν καθ' όλα σύγχρονο οικισμό, με όλες τις υποδομές και ανέσεις, που αποπερατώνεται με γοργούς ρυθμούς» είπε ο κ. Δημητριάδης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν με τις ενέργειες τους στην ολοκλήρωση του έργου, όπως επίσης και την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ολοκληρώνεται η κατασκευή της υπόγειας διάβασης στο Πλατύ
Μετά από την παύση, για δύο και πλέον μήνες, των εργασιών κατασκευής της υπόγειας διάβασης των σιδηροδρομικών γραμμών στο Πλατύ, οι οποίες βρίσκονταν στο τελικό στάδιο, ο δήμαρχος ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ότι, μετά από τις κινήσεις διαμαρτυρίας του δήμου προς τους αρμοδίους του ΟΣΕ, η ανάδοχος εταιρία άρχισε και πάλι τις εργασίες και εντός του Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρώσει το έργο το οποίο και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Καθυστερεί η μεταφορά νερού στον Άραχο για την υδροδότηση των κατοίκων
Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Αλέξανδρου Κανακάρη για το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ο Άραχος από την ακαταλληλότητα του νερού και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου μεταφοράς νερού στον οικισμό από την νέα γεώτρηση που έγινε στο Λιανοβέργι με χρηματοδότηση της Νομαρχίας, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο πρόβλημα που έχει ανακύψει για την διέλευση του αγωγού κάτω από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, πλησίον του αεροδρομίου Παλαιοχωρίου. «Το θέμα το χειρίζεται η Νομαρχία, σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας (ΔΕΣΕ), προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο μηχάνημα για να περάσει ο αγωγός κάτω από τον δρόμο χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία. Εάν δεν βρεθεί το μηχάνημα, τότε πιστεύω ότι θα επέμβει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας και θα αποφασίσει την τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας, στα δύο ρεύματα του δρόμου, ώστε να περάσει ο αγωγός και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης των κατοίκων του Αράχου, δεδομένου ότι το νερό της νέας γεώτρησης είναι αρίστης ποιότητας».
Χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου και Αγροτικής Οδοποιίας
Στις συναντήσεις του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό αναφέρθηκε ο κ. Δημητριάδης, για την ένταξη δύο σημαντικών έργων αγροτικής υποδομής του δήμου Πλατέος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και ειδικότερα στα μέτρα που προκηρύχθηκαν για εγγειοβελτιωτικά έργα και αγροτική οδοποιία. Για το σκοπό αυτό, ο δήμαρχος κατέθεσε στην αρμόδια διεύθυνση μελετών & κατασκευών του υπουργείου τις μελέτες και τα τεχνικά δελτία των έργων. «Πιστεύω - είπε ο δήμαρχος - ότι εντός του Δεκεμβρίου θα εκδοθούν από το υπουργείο οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δύο προτεινόμενων από τον δήμο μας έργων, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, τα οποία θα δημοπρατηθούν στις αρχές του 2009». Το ένα έργο αφορά στην κατασκευή υπόγειου αρδευτικού δικτύου που θα εξυπηρετεί 5.000 στρέμματα στα αγροκτήματα Νησελουδίου, Πρασινάδας, Πλατάνου και Κλειδίου και το άλλο στην ασφαλτόστρωση τριών αγροτικών δρόμων του δήμου σε μήκος 6 χιλιόμετρα.
Τα προβλήματα των Αγροτών
Παράλληλα, ο δήμαρχος, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, που όπως είπε «πλήττονται εντονότατα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ιδιαίτερα στη σημερινή εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία», και στις ενέργειες του δήμου, προς την κατεύθυνση ευαισθητοποίησης του υπουργείου και του ΕΛΓΑ, για την καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς βαμβακιού και οπωροκηπευτικών, που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Όπως είπε ο δήμαρχος, μνημονεύοντας όλα τα σχετικά έγγραφα υπομνήματα του δήμου προς τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο, «είναι ίσως οι μόνες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε ως δήμος ώστε να απαλύνουμε έστω κάποια από τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής μας και υπάρχει, από πλευράς όλων των βουλευτών του νομού μας, ανάλογη ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα αυτά, που τα αναδεικνύουν εντός και εκτός Κοινοβουλίου και πιέζουν για την επίλυσή τους».
Στο υπουργείο Ανάπτυξης η μελέτη του δήμου για Επιχειρηματικά Πάρκα
Στην επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην ολοκλήρωση της μελέτης από την εταιρία «Cosmos Συμβουλευτική» που αφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την ανάπτυξη τριών επιχειρηματικών πάρκων, αναφέρθηκε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι αυτή θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, συμπληρωματικά των προτάσεων που υπέβαλε ο δήμος τον περασμένο Αύγουστο, με την συναίνεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου Ημαθίας, της ΕΑΣ Βέροιας, της Αγροτικής Τράπεζας και όλων των βιομηχανιών που λειτουργούν στην περιοχή του Πλατέος. «Είναι ένα μεγάλο έργο για τον δήμο μας και για όλη την Ημαθία γενικότερα, το οποίο σταδιακά ωριμάζουμε με δημοτικούς πόρους, ώστε να εξασφαλίσουμε την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα 2007-2013» για την χρηματοδότηση των έργων υποδομής που απαιτούνται στα Επιχειρηματικά Πάρκα που σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Επιχορηγήσεις για Έργα Ύδρευσης και Αποχέτευσης στον Οικισμό Παλαιόχωρας
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις σημαντικές επιχορηγήσεις που εξασφάλισε τους τελευταίους μήνες ο δήμος Πλατέος από το υπουργείο Εσωτερικών, για την εκτέλεση έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού και ασφαλτοστρώσεων στους οικισμούς Παλαιόχωρας, Λιανοβεργίου και Παλαιοχωρίου, συνολικού ύψους άνω των 2.000.000 ευρώ, με κυριότερο αυτό της κατασκευής υδατόπυργου και της ανόρυξης γεώτρησης στην Παλαιόχωρα, όπου μένουν κυρίως Τσιγγάνοι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα προβλήματα υδροδότησης και γενικά οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν. «Εργαζόμαστε πυρετωδώς, κατεβάζουμε προτάσεις, όχι απλώς έγγραφα αλλά προτάσεις με ολοκληρωμένες μελέτες, ανταποκρινόμαστε άμεσα σε ό,τι μας ζητείται και απαιτείται, διεκδικούμε πόρους για έργα στο δήμο μας και πιστεύω ότι, από τα αποτελέσματα που έχουμε, αποδεικνύεται ότι μάλλον τα καταφέρνουμε», είπε ο δήμαρχος. Εκτός από την αποδοχή των παραπάνω επιχορηγήσεων, το δημοτικό συμβούλιο απεδέχθη και την επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας, ύψους 90.000 ευρώ, για τη διαμόρφωση της αυλής του δημοτικού σχολείου Κορυφής, στο οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, «με την τελευταία επιχορήγηση έχουν δαπανηθεί συνολικά γι' αυτό, σε έργα ανέγερσης νέων αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης, γραφείων, χώρων εστιάσης, τουαλετών, περίφραξη και διαμορφώσεις του αυλείου χώρου του, περί τα 1.300.000 ευρώ στα δύο τελευταία χρόνια».
Στα περσινά επίπεδα τα δημοτικά τέλη
Παρά την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας για την επιβολή αυξήσεων 5% στα δημοτικά τέλη (καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού, ακίνητης περιουσίας) και στο φόρο επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο δήμαρχος εισηγήθηκε να μην γίνει καμία αύξηση και να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, προκειμένου, όπως είπε, «να μην επιβαρύνουμε και άλλο τους δημότες και τις επιχειρήσεις του δήμου μας, που βιώνουν την εξανέμιση των ήδη καθηλωμένων εισοδημάτων τους από την ακρίβεια και την οικονομική κρίση, που πλήττει την χώρα μας όπως και όλα τα κράτη παγκοσμίως». Την πρόταση του δημάρχου απεδέχθη ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο και αποφάσισε το «πάγωμα» όλων των δημοτικών τελών και φόρων, εκτός από τα τέλη διαφήμισης, που αυξάνονται κατά 50%, σύμφωνα με την εισηγητική πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας, δεδομένου ότι παρέμεναν αμετάβλητα από το 1999 και η επιβολή των νέων συντελεστών θα βαρύνει αποκλειστικά επιχειρήσεις εκτός δήμου που διαφημίζονται κυρίως μέσω πινακίδων σε οδούς.
Στα άλλα θέματα της συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, τις απευθείας αναθέσεις διαφόρων έργων του δήμου στη Δημοτική Επιχείρηση Κατασκευών (με αρνητική ψήφο από τον κ. Κανακάρη), ενέκρινε την παραλαβή ή και την παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης ορισμένων άλλων δημοτικών έργων, την παροχή εγγύησης (με αρνητική ψήφο, επίσης, από τον κ. Κανακάρη) για την δανειοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με σκοπό την εξόφληση παλαιών οφειλών της προς το δημόσιο, καθώς και για την επιλογή εκτέλεσης του έργου ανόρυξης γεώτρησης και κατασκευής υδατόπυργου στην Παλαιόχωρα με τη διαδικασία του διαγωνισμού μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2γ' του ν. 1418/94. Στην τελευταία απόφαση διαφώνησαν από την πλευρά της μειοψηφίας οι κ. Δριστάς και Κανακάρης, οι οποίοι πρότειναν να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία του τακτικού διαγωνισμού για την δημοπράτηση του έργου. Τέλος, μετά από πρόταση του δημάρχου, αποσύρθηκε η συζήτηση του θέματος για τον ορισμό του Δ.Σ. της νεοσύστατης Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου. Το συγκεκριμένο θέμα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, θα επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα πρέπει να συγκληθεί στις αρχές Δεκεμβρίου ενόψει της παραλαβής του τελικού σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: