Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ακολουθεί αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:
«Αναφορικά με την χρηματοπιστωτική κρίση και τις συνέπειες της, επιτρέψτε μου, χωρίς να σας κουράσω με λεπτομέρειες, να προτείνω δυο ενέργειες που κατά την άποψη μου, θα αλλάξουν το σκηνικό στην Ευρωπαϊκή τουλάχιστον αγορά.
Αρχικά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δυο παραμέτρους, δηλαδή, ότι:
1) Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες έχουν ικανοποιητική έως και υπερεπαρκή ρευστότητα.
(Ειδικά οι Ελληνικές πλέον τούτου έχουν και δυναμικότητα στην επικέρδια και ουσιαστικά δεν μπορούν να δεχθούν προτάσεις όπως αυτή της Κυβέρνησης της ΝΔ που αποτείνεται ουσιαστικά σε παραπαίουσες ή θνήσκουσες τράπεζες)
&
2) Η πιθανή αποδοχή για ένταξη στην εγγυοδοσία,( ειδικά για την Ελλάδα), θα σημάνει την αμφιβολία της αγοράς για την βιωσιμότητα της κάθε ενδιαφερόμενης Τράπεζας, με διάφορα, πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην καταθετική της βάση, στην χρηματιστηριακή της αποτίμηση και πολλώ δε μάλλον στην πιστοληπτική της βαθμολόγηση. (Είναι κάποιοι από τους πολλούς λόγους που αποτρέπουν τις Ελληνικές Τράπεζες από το προτεινόμενο πρόγραμμα).
Με βάση τα παραπάνω αλλά και την γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πιστεύω ότι οι δύο παρακάτω ενέργειες (τουλάχιστον) θα άλλαζαν το σκηνικό άμεσα και είναι οι εξής:



1) Αποκατάσταση λειτουργίας της διατραπεζικής αγοράς. Αυτό θα συμβεί με την ανάληψη εγγύησης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για κάθε διατραπεζική συναλλαγή (δανεισμού δηλαδή μεταξύ Τραπεζών). Κοινώς
κάθε Τράπεζα που θα δανείζει σε άλλη θα γνωρίζει ότι θα επιστραφούν οπωσδήποτε στην ώρα τους τα κεφάλαιά της.
2) Να επιβληθεί πλαφόν οροφής στο επιτόκιο καταθέσεων που αγοράζει κάθε Τράπεζα από ιδιώτη ή επιχείρηση για επένδυση (σε προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και τόκων) με γνώμονα το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (π.χ. 3,25% (το ΕΚΤ) συν ένα περιθώριο 100 μονάδων βάσης ώστε να διαβαθμίζεται το τελικό επιτόκιο στα προϊόντα με βάση την διάρκεια τους).
Οι ενέργειες αυτές, θα πρέπει να έχουν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστόν μεσοπρόθεσμο (1-3 χρόνια), ώστε να δώσουν την ευκαιρία, στο Χρηματοπιστωτικό-Τραπεζικό σύστημα να διαγωνιστεί πλέον, όχι στην ποσοτική, αλλά, στην ποιοτική σχέση με την πελατεία του. Έτσι θα αναπτύξει κυρίως (την απολεσθείσα) ανθρωποκεντρική λογική με αποτέλεσμα και την ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα θα επιτευχθεί ο κύριος στόχος που είναι, να ανακουφιστεί η αγορά από τις πιέσεις πανικού της καταθετικής πελατειακής της βάσης ( που μετακινούμενη τροφοδοτεί τις τράπεζες με ρευστό ειδικά στις μέρες αυτές ζητώντας υψηλότερο επιτόκιο και μικρές, διάρκειες, απαίτηση πλήρως εναρμονισμένη στην λογική κατάπτωσης σε βαθύτερη κρίση αφού αποκλείει όχι μόνο την μακροπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη αλλά ακόμη και την βραχυπρόθεσμη χορήγηση βλ. (Βασιλεία Ι, Βασιλεία ΙΙ) και της αναπόφευκτης ανατροφοδότησης (του πανικού) από το τραπεζικό σύστημα. Αυτός ο καθημερινός φαύλος κύκλος είναι η βασική αιτία να καταλήγουμε καθημερινά σε βαθύτερη κρίση, ώστε να στραγγίζει η αγορά από χρήμα και να κινδυνεύουμε να οδηγηθούν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες πίσω από την κόκκινη γραμμή.»
Με τιμή, ο Πρόεδρος Νικ. Προδ. Ουσουλτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: